Κορωνοϊός: Εμβολιασμός, testing και μέτρα αυτοπροστασίας κόντρα στην «έκρηξη» της πανδημίας
Ανανεώθηκε:
Πρωτοφανής είναι η εκθετική εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, όπου για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο καταγράφονται περισσότερα από 6.000 νέα κρούσματα της Covid-19.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 30% οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ ξεπερνούν τις 32.300 οι νέες μολύνσεις. Ενδεικτικό της διαρκώς επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι επίσης ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12.
Σε ορισμένες περιοχές, δε, η θετικότητα είναι υπερδιπλάσια, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το Κιλκίς καταγράφει δείκτη θετικότητας 2,26%, η Λάρισα 2,12% και η Μαγνησία 2,07%. Ακολουθούν τα Γρεβενά, όπου ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,96%, η Ροδόπη με 1,82%, η Ημαθία στο 1,82%, η Πιερία και ο Έβρος με 1,65%, οι Σέρρες με 1,59% και η Μεσσηνία με 1,55%. Στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,45%.
Παράλληλα, σε αριθμό-ρεκόρ διμήνου, και συγκεκριμένα στους 152, έχει φτάσει ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, με τα ποσοστά των ανεμβολίαστων να κυμαίνονται από 91,7 έως 94,6%. H πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης «αγγίζει» το 100% και, όπως υπογράμμιζε σήμερα διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλοςη θνητότητα στις εντατικές έχει φτάσει στο 70%, με το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές να είναι ανεμβολίαστοι.
«Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να νοσήσουν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Νέο τοπίο από το Σάββατο
Διαμηνύοντας ότι οριζόντια μέτρα ανάσχεσης της διασποράς και lockdown δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά στην επικράτεια ή τις «κόκκινες» περιοχές και παράλληλα αποκλείοντας την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, η κυβέρνηση αυξάνει την υποχρέωση διενέργειας rapid test στους ανεμβολίαστους σε εβδομαδιαία βάση, με δικό τους κόστος.
Ειδικότερα, σε δύο αυξήθηκαν τα τεστ εβδομαδιαίως για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, ενώ η πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα προϋποθέτει επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR test ισχύος 72 ωρών.
Εκτός από τα τεστ διπλασιάζονται και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, καθώς θα ανέρχονται σε 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από τα νέα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Αποκλείει lockdown και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ο πρωθυπουργός
Παρά τις αντιδράσεις και τη ρητορική περί προνομιακής μεταχείρισης της Εκκλησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, εκτιμώντας πως δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης του εμβολίου καθώς «κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μέτρο που εξαιρεί από τη διενέργεια rapid test τους ανεμβολίαστους πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, λέγοντας ότι οι ναοί «είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» άρα ορθώς εξαιρέθηκαν από τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους τους επισκέπτονται. Μάλιστα απέκλεισε κάθε περίπτωση επαναξιολόγησης του μέτρου λέγοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής άλλου μέτρου» σε αντίθεση με τα καταστήματα που μπορούν να διεξαχθούν έλεγχοι και τόνισε πως «η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι πράξη που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
Παράλληλα, παρά την έξαρση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την «ανάγνωση» της επιδημιολογικής εικόνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή».
«Σαφάρι» ελέγχων το Σαββατοκύριακο
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το CNN Greece, 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία ετοιμάζουν σαρωτικούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά στο «στόχαστρο» θα μπουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ στόχος είναι οι έλεγχοι να είναι γρήγοροι από ολιγομελή συνεργεία. Νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια τα οποία είχαν εντοπιστεί να παρανομούν πρόσφατα, θα μπουν πρώτα στη λίστα των ελέγχων.
Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο
Προβληματισμός, κατήφεια και αγανάκτηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και στην εστίαση για τα νέα μέτρα και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται σε εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων, γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί αυτό να λειτουργήσει» λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης.
«Δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμα αυτά μέτρα και νομίζω ότι μπήκαμε σε περιπέτειες χωρίς λόγο».
Και ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε με αγανάκτηση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ελέγχους μας εξηγεί ο πρόεδρος το Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης:
«Δε βλέπω να εξελίσσεται καλά αυτό το μετρό γιατί όπως ξέρετε οι ανεφάρμοστοι νόμοι δεν λειτουργούν. Ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία έκρυθμη κατάσταση γιατί μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα εκπτώσεων και τις δύο προηγούμενες δεν υπήρξε κίνηση στην αγορά. Και ενώ ο κόσμος δεν έχει δουλειά τον υποχρεώνουν να κάνει και πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει και που σε τελική ανάλυση θα δυσκολέψουν περισσότερο και την ίδια την επιχείρηση και τον και τον πελάτη».