ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέο τοπίο για τους μη εμβολιασμένους στη «σκιά» των εφιαλτικών αριθμών της πανδημίας

Κορωνοϊός: Νέο τοπίο για τους μη εμβολιασμένους στη «σκιά» των εφιαλτικών αριθμών της πανδημίας
AP Photo/Darko Vojinovic

Σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα «δόντια» του στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και τους επιδημιολογικούς δείκτες να είναι στο κόκκινο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, τα οποία τίθενται άμεσα σε ισχύ και αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες. Παράλληλα, προχωρά σε επίσπευση της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλους, ενώ βάζει μπροστά σε εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς. 

Σε μια «μαύρη» Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 6.700 νέα κρούσματα, 434 διασωληνωμένους και 59 θανάτους σε ένα 24ωρο. Από τα 6.700 νέα κρούσματα, τα 1.329 εντοπίζονται στην Αττική, 1.108 στη Θεσσαλονίκη και 514 στη Λάρισα. Την ίδια ώρα, το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται και πάλι, με την κατάσταση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να είναι ήδη οριακή.

Με την κυβέρνηση να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown, κύριος πυρήνας των μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι η αύξηση διενέργειας τεστ από τους μη εμβολιασμένους, με δικά τους έξοδα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σχεδόν οπουδήποτε.

Ειδικότερα, τα νέα οριζόντια μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο με νέα ΚΥΑ και θα αφορούν όλη την επικράτεια, είναι τα εξής:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), περιλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.

Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες) θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.

Επιπλέον, γίνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Την ίδια ώρα, διπλασιάζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Έτσι, τα πρόστιμα θα ξεκινάνε από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον, θα αναρτάται λίστα με καταστήματα που έχουν παραβιάσει τα μέτρα.

Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα».

Η αυξητική τάση της πανδημίας, οδηγεί σε επιπλέον μέτρα - όχι περιοριστικού τύπου - αλλά ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας και προστασίας των ανεμβολίαστων πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα και έκανε λόγο για «προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανοσίας του πληθυσμού, ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους άνω των 18 ετών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, προκειμένου να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Αναλύοντας την επιδημιολογική εικό της χώρα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε πως ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος είναι 4.000 κρούσματα ανά ημέρα. Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Όλα τα κρούσματα, στο 100%, είναι από την μετάλλαξη Δέλτα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και κράτη με αντίστοιχους πληθυσμούς, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, είπε ο κ. Ζαούτης.

Σήμερα, όπως είπε, είχαμε 420.000 test και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται 2.832 πολίτες και 434 είναι διασωληνωμένοι. Ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νοσηλείας είναι 280 ανά ημέρα.

Ο κ. Ζαούτης υπογράμμισε πως το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και γι' αυτούς που έχει περάσει το 6μηνο από την δεύτερη δόση, να λάβουν την τρίτη δόση.

Δοκιμάζεται και πάλι το ΕΣΥ

Δραματικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλα τα νοσοκομεία της περιοχής παρουσιάζουν 100% πληρότητα στις ΜΕΘ.

«Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως από νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι στο όριο της διασωλήνωσης. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπερβαίνει το 70%» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας επίσης πως πρόκειται στην πλειονότητα τους για ανεμβολιαστους ασθενείς, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού.

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και η Διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη. Όπως επισημαίνει, για άλλη μια φορά βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη καμπή, τονίζοντας ότι γίνεται το αδιαχώρητο στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.

«Βγαίνει ο ένας, μπαίνει ο άλλος. Έχουμε ασθενείς, λίγο πριν τη διασωλήνωση, σε απλές κλίνες Covid. Εμείς στο νοσοκομείο μας έχουμε στις ΜΕΘ κυρίως 40αρηδες και 50αρηδες, αλλά σε άλλες κλινικές υπάρχουν και άτομα 20-20 ετών», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία.

Αναφορικά με την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και τόνισε πως έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ Covid σε 1.300, ενώ ενισχύεται και το δυναμικό, με νέους επικουρικούς γιατρούς και 12.000 επικουρικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά στις επιβαρυμένες περιοχές, τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εφιαλτικά σενάρια

Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στον Νοέμβριο είναι δυσοίωνα. Για επιδημιολογική «βαρυχειμωνιά» έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Δεν βλέπω να περνάμε καλά τις γιορτές, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι καλά, σας το λέω» τόνισε, αναφερόμενη στον προσεχή χειμώνα και τα Χριστούγεννα.

«Βλέπαμε τους διψήφιους αριθμούς των θανάτων, τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων και αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε και πρόσθεσε πως «όλοι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο».

Παράλληλα, δήλωσε πως όσοι εμβολιασμένοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την τελευταία δόση, πρέπει επίσης να σπεύσουν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε πως «για την εκεί έκρηξη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολισμού στην περιοχή είναι κάτω από 50%. Το βλέπαμε να έρχεται».

«Είναι μόνο η αρχή», λέει ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «O Νοέμβριος θα είναι τραγικός όπως και πέρυσι. Δυστυχώς, μέχρι 15 με 20 Νοεμβρίου θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Στην τελευταία εφημερία, η αναφορά των συναδέλφων μου από το τμήμα επειγόντων περιστατικών με συγκλόνισε. Είχαμε 90 προσελεύσεις ασθενών με δύσπνοια μέσα σε μία μέρα. Γέμισαν οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ και μάλιστα αν δεν διακομίζαμε με τα δικά μας μέσα τα πιο απλά περιστατικά σε ιδιωτική κλινική, που επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή για να αδειάσουμε κλίνες, δε θα τα καταφέρναμε», τονίζει.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε την Τρίτη και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

«Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.