ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Αναγκαία αυστηρά μέτρα προστασίας παράλληλα με εντατικοποίηση του εμβολιασμού

INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον φόβο ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων στο επόμενο 15ημερο, δεδομένου του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, εκφράζει μιλώντας στο CNN Greece η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να συνδυάσουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού, με εκείνες των αυστηρών μέτρων προστασίας προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο του να έχουμε περισσότερα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με 5.449 νέα κρούσματα, αλλά και νέα άνοδο στον αριθμό των θανάτων (52) και των διασωληνωμένων (430).

Όπως σημειώνει η κ. Λινού, ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι υπερβολικά υψηλός, στο 6,6 περίπου, εξηγώντας ωστόσο ότι είναι βασισμένο σε μικρότερο αριθμό τεστ σχετικά με άλλες μέρες -μόνο 82.000-, πράγμα που σημαίνει ότι αν είχαμε πολύ περισσότερα τεστ μπορεί να ήταν και χαμηλότερος ο δείκτης θετικότητας.

Η ίδια τονίζει, ωστόσο, ότι εκείνο που είναι ανησυχητικό, είναι ότι και οι θάνατοι είναι πολλοί και οι διασωληνωμένοι, πράγμα που εκφράζει την πανδημία πριν από 10-15 μέρες, όπως λέει.

«Με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων σήμερα, φοβόμαστε ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων, στο επόμενο 15ημερο. Αυτό θα συνεχίσει έτσι, αν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε δραματικά τα κρούσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, πώς μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα, η κ. Λινού επισημαίνει πως «άμεσα δεν μπορούμε να αυξήσουμε την ανοσία του πληθυσμού με εμβολιασμούς. Θα πρέπει να έχουμε αύξηση των εμβολιασμών όσο γίνεται περισσότερο, αλλά αυτό σαν αποτέλεσμα θα εμφανιστεί μετά από ενάμιση μήνα. Δεν θα μπορούμε άμεσα δηλαδή να έχουμε εικόνα που θα βελτιωθεί λόγω των εμβολιασμών. Θα βελτιωθεί η εικόνα, αλλά μετά από ενάμιση μήνα».

«Η άμεση προστασία θα πρέπει να γίνε με μέσα ατομικής προστασίας και μέσα κοινωνικής προστασίας», υπογραμμίζει και προτείνει τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της συχνότητας των δρομολογίων εκεί που υπάρχει συνωστισμός, την απαραίτητη χρήση μάσκας στο γενικό πληθυσμό σε όλους τους χώρους, την απασχόληση των παιδιών αρκετές ώρες στο ύπαιθρο και λιγότερες ώρες στην αίθουσα με μάσκα, τον αερισμό των αιθουσών, αφού όπως λέει, το υπουργείο και η Πολιτεία δεν κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των παιδιών στις αίθουσες, και πιο εντατική τηλεργασία.

Σχολιάζοντας τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους, η καθηγήτρια θεωρεί ότι «αυτό θα ήταν λογικό με τις πληροφορίες που είχαμε για τη μεταδοτικότητα της νόσου στους εμβολιασμένους πριν από 3-4 μήνες».

Όπως εξηγεί, «τώρα όμως ξέρουμε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η υφήλιος και με τον καινούριο ιό, τον Δέλτα και πιθανόν τον Δέλτα Plus, οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, σε πολύ μικρότερη συχνότητα βέβαια, αλλά μεταδίδουν, και νοσούν». «Επομένως δεν μπορούμε να στηριχθούμε στα μέτρα που πιστεύαμε ότι ήταν επαρκή πριν από 4 μήνες», σημειώνει και εξηγεί ότι «τότε, η ανοσία των περισσότερων ανθρώπων ήταν πιο ισχυρή γιατί είχαν εμβολιαστεί πριν από 2 ή 3 μήνες. Τώρα που η μεγάλη μάζα των ανθρώπων πλησιάζει τους 6 και έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες από τον συνολικό εμβολιασμό τους, τον πλήρη δηλαδή εμβολιασμό, είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε πάρα πολύ την τρίτη δόση, αλλά και αυτό δεν θα αποδώσει στο πρώτο 10ήμερο-15 ημερο. Θα χρειαστεί χρόνος».

«Δηλαδή πρέπει ταυτόχρονα και να εμβολιάσουμε τους ανεμβολίαστους και να κάνουμε την τρίτη δόση εκεί που χρειάζεται και τη δεύτερη δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο άμεσα, για να ξαναέρθουμε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που είχαμε πριν από 3-4 μήνες. Επομένως πρέπει να συνδυάσουμε τις προσπάθειες για το εμβόλιο με προσπάθειες προστασίας ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο του να έχουμε περισσότερα κρούσματα».

Κλείνοντας, η κ. Λινού υπογραμμίζει για ακόμη φορά την ανάγκη λήψης δραματικών, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα βλέπουμε αυτό τον αριθμό κρουσμάτων, αν πάρουμε μέτρα μπορούμε και να τα ελαχιστοποιήσουμε. Αλλά χωρίς δραματικά μέτρα, και δεν εννοώ lockdown, εννοώ χρήση ατομικής προστασίας, μάσκες, αποστάσεις, αραίωση των ανθρώπων στους χώρους που υπάρχει συρροή -και δεν εννοώ τη μία εκδήλωση ή τις δύο εκδηλώσεις τον μήνα-, εννοώ στην καθημερινότητα, δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα γυμναστήρια, στους χώρους διασκέδασης, και δεν εννοώ να κλείσουν αυτοί οι χώροι, αλλά να εφαρμόζεται το γενικευμένο μέτρο των αποστάσεων, των λιγότερων ανθρώπων ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, και της χρήσης της αξιόπιστης μάσκας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης