ΜΚΟ με έδρα το Πολύκαστρο και ημερομηνία ίδρυσης τον Μάρτιο
Η σύλληψη των αλλοδαπών σήμερα στην Eιδομενη έφερε στο φως για μία ακόμη φορά το μεγάλο πρόβλημα με τις ΜΚΟ.
Οπως αποδείχτηκε απο την αστυνομική έρευνα, το καταστατικό μιας ΜΚΟ αναφέρει σαν έδρα της το Πολύκαστρο του Κιλκίς και μόλις 16 μέλη από τη Νορβηγία, την Αγγλία, τον Καναδά και την Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδρύθηκε μόλις τον Μαρτιο. Η δραστηριότητά της φαίνεται να ειναι ρουχισμός και τρόφιμα, ενώ υπεύθυνη φαίνεται να ειναι μια 32χρονη που έχει γεννηθεί στην Αμερική και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι συνελήφθησαν εφτά άτομα στην Ειδομένη, στους οποίους οι αρχές βρήκαν ασυρμάτους που είχαν περασμένες και τις συχνότητες της αστυνομίας.
Οι τρεις από τους συλληφθέντες είναι από τη Νορβηγία, ένας από τη Βρετανία και ένας από τη Γερμανία. Επίσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο Τσέχοι οι οποίοι στη κατοχή τους είχαν ένα μαχαίρι, φυσίγγια και έναν κάλυκα πολεμικού όπλου αλλά και ναρκωτικές ουσίες.
Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στην Ειδομένη και να σταματήσουν τη δράση των προβοκατόρων στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα ρυθμίζει άμεσα τη δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η δράση τους.
Πρωτοβουλίες για τις ΜΚΟ
Η προσφυγική κρίση ανέδειξε το μείζον ζήτημα με τη δράση των ΜΚΟ, που στο συγκεκριμένο θέμα δρουν ανεξέλεγκτα, γι' αυτό και η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για να βάλει τάξη στη σύσταση και τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση, που βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφισε εντός των επόμενων ημερών, στο εξής για τη σύσταση και τη δραστηριοποίηση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης θα είναι απαραίτητη η κατάθεση του ΑΦΜ της, καθώς και η λίστα των μελών της.
Επίσης είναι απαραίτητο η ΜΚΟ να καταθέτει συγκεκριμένα αποδεικτικά για την επιχορήγηση που λαμβάνει αλλά και για το ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο της δράσης της, ποια η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται και ποιος είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου.
Τέλος, το που και πότε θα δραστηριοποιούνται και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι ΜΚΟ πλέον θα αποφασίζεται σε συνεργασία με το κράτος.
Επίθεση στις ΜΚΟ και από Τσίπρα
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Αστυνομία άρχισε να ελέγχει τις ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη καθώς θεωρήθηκε ότι ορισμένες από αυτές υποκινούν τους πρόσφυγες σε επεισόδια.
Στο θέμα των ΜΚΟ αναφέρθηκε εκτεταμένα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τη Δευτέρα.
«Σε αυτό τον αγώνα, (για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης) εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.