Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η απόφαση του δικαστηρίου μού δίνει δύναμη για τη συνέχεια
Ανανεώθηκε:
Την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου εξέφρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την ανακοίνωση της ποινής για την Έφη Κακαράντζουλα. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, έχοντας στο πλευρό της φίλες που φορούσαν λευκές μάσκες σε ένδειξη συμπαράστασης προς εκείνην, τόνισε ότι «έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου».
Οι φίλες της Ιωάννας τη συνόδευσαν μετά το πέρας της δίκης έξω από τη δικαστική αίθουσα, φορώντας τις λεύκες μάσκες -σε ένα μήνυμα ότι κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση της.
Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά το τέλος της δίκης τόνισε: «Θέλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου. Να ευχαριστήσω θέλω δημόσια κάποιους ανθρώπους που είναι κοντά μου. Ευχαριστώ την ελληνική Δικαιοσύνη, τους δικηγόρους μου τον κ. Λύτρα και τον κ. Αλεξανδρή, την ελληνική αστυνομία που εξιχνίασε την υπόθεση και οδήγησε την ένοχη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ευχαριστώ τη κυρία Καλοφώνου τη γιατρό μου». Ακόμη, η Ιωάννα ευχαρίστησε τους οφθαλμιάτρους που έσωσαν όπως είπε το μάτι της αλλά και τον ψυχίατρο της κ. Κοντοάγγελο.
«Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τις φίλες μου και ιδιαίτερα ευχαριστώ όλο τον κόσμο γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος για μένα και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί. Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες να βρούνε στο πρόσωπο μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω.»
Η Ιωάννα απευθύνθηκε και προσωπικά στους δημοσιογράφους, για να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση εναντίον της και μάλιστα χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια μου γράφουν «Είμαι δυνατή».
«Τέρας, τέρας όρθιο» φώναξαν προς την κατηγορουμένη, η οποία οδηγείται στα κρατητήρια και αύριο στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει την ποινή της ως «επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια».
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου
Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε με ομόφωνη απόφαση του Μικτου Ορκωτού Δικαστηρίου η Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για το αδίκημα της απείθειας το δικαστήριο της επέβαλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Η τελική ποινή για την 46χρονη, μετά τη συγχώνευση, είναι 15 χρόνια και 3 μήνες.
Νωρίτερα, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε επίσης ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», το οποίο αιτήθηκε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Η σύννομη ζωή όμως δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.
Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.
«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».
Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».
Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της 36χρονης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα που προέβαλε προκειμένου να πείσει πως δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση της εντολέως του.
«Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», τόνισε εμφατικά ο εισαγγελέας. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει», ξεκαθάρισε ο εισαγγελέας.
Κεχαγιόγλου: «Είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε…»
Στην αγόρευση του ο Σάκης Κεχαγιόγλου επικαλέστηκε την ποινική αντιμετώπιση που είχε πριν από λίγους μήνες ο ιερωμένος που έριξε βιτριόλι στους Μητροπολίτες, στη Μονή Πετράκη αλλά και παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων, επέμεινε πως θα πρέπει να καταδικαστεί η 36χρονη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Χαρακτήρισε μάλιστα «σφάλμα» της Εισαγγελίας τη δίωξη που έφερε την κατηγορούμενη στο εδώλιο για απόπειρα ανθρωποκτονίας λέοντας χαρακτηριστικά:
«Γιατί σε ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της Εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».
Κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκης Κεχαγιόγλου, «διέγνωσε» ψυχιατρικά ζητήματα της 36χρονης τα οποία την οδήγησαν στην πράξη της.
«Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται», ανέφερε.
Ο ίδιος απέφυγε να αιτηθεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ή της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ζητώντας ωστόσο από το δικαστήριο να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως εξήγησε, για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξεις του. Πλην όμως αυτό δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς η οικογένεια της δράστιδος δεν έχει οικονομική επιφάνεια.
«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζετε ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου.