ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για βιτριόλι: Η κατηγορούμενη δεν ζητά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας

ΙΝΤΙΜΕ

Στην αγόρευσή του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης για επίθεση με βιτριόλι, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέφερε πως η εντολέας του δεν ζητεί να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Όπως εξήγησε ο συνήγορός της 36χρονης, ο νόμος απαιτεί ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης του.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εντολέας του, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούσε να κάνει και πάρα πολλά πράγματα προς αυτή τη κατεύθυνση.

«Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με το μισθό της. Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση δε θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η εντολέας του πολλές φορές ζήτησε συγνώμη για την πράξη της, πλην όμως ακόμη μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως αμετανόητη.

Ο συνήγορος ζήτησε ακόμη από δικαστές και ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την εντολέα του με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.

Μικροένταση πριν την αγόρευση

Λίγο πριν αρχίσει την αγόρευσή του ο συνήγορος της κατηγορούμενης θέλησε να εκφράσει για μια ακόμη φορά τη συμπάθεια του και τη συμπόνια του στην Ιωάννα και επισήμανε, εκ νέου, ότι όλοι οφείλουν να ξεχωρίζουν το ρόλο του συνηγόρων υπεράσπισης.

«Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» είπε ο συνήγορος της, προκαλώντας από το ακροατήριο την αντίδραση της Ιωάννας.

Τότε ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι ούτε μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».

Στο δικαστήριο έδωσε σήμερα το παρών και η κατηγορούμενη, ενώ νωρίτερα έφτασε και η Ιωάννα.

Ίσως και σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

Είναι πολύ πιθανό σήμερα μετά το μεσημέρι το δικαστήριο να δώσει την απάντησή του, την ετυμηγορία του για την υπόθεση, οπότε και η κατηγορουμένη αλλά και η παθούσα θα ακούσουν την ανακοίνωση της απόφασης των επτά μελών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Η ετυμηγορία των τριών τακτικών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο τρόπος δράσης της 36χρονης, σόκαρε την κοινή γνώμη.

Η ίδια -σύμφωνα με το εισαγγελέα- «εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο» περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα καυστικού οξέος την Ιωάννα Παλιοσπύρου και τράπηκε σε φυγή.

«Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη η ζωή της Ιωάννας», είχε τονίσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, περιγράφοντας τη στιγμή της εγκληματικής επίθεσης. Ήταν το λεπτό που καταδίκασε την Ιωάννα σε έναν ισόβιο Γολγοθά.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του έκανε λόγο για «ηθική μικρότητα» και «εκδικητικότητα» της κατηγορουμένης προτείνοντας την ενοχή της για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

«Θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής, στα 5,5-6 χρόνια θα είναι έξω», εκτίμησε ωστόσο ο συνήγορος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρα σημειώνοντας πάντως ότι «η μεγαλύτερη καταδίκη της ήταν ότι κατάφερε να κάνει την Ιωάννα σύμβολο δύναμης».

Ο εισαγγελέας επικαλούμενος τις καταθέσεις των μαρτύρων-ειδικών επιστημόνων, αντλώντας στοιχεία μέσα από τη δικογραφία για τον τρόπο που κινήθηκε η κατηγορούμενη και λαμβάνοντας υπόψη την εγκληματική συμπεριφορά της 36χρόνης αποδόμησε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ότι ήθελε απλώς να την πονέσει και όχι να την σκοτώσει.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ως εκ τούτου:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης