Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Υπό πίεση τα νοσοκομεία - Εκκενώνονται κλινικές για νοσηλεία κρουσμάτων
Στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας των ειδικών ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ήδη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με το voria.gr. Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, εξήγησε πως «δεν σταματά η λειτουργία της, απλώς οι νοσηλείες γίνονται στο Ψυχιατρικό Nοσοκομείο και το αντίστοιχο προσωπικό και οι δομές χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία covid περιστατικών», τονίζοντας, πάντως, πως συνεχίζονται κανονικά τα τακτικά ιατρεία.
«Η κατάσταση συνεχώς επιβαρύνεται, βλέπουμε μονάδες να μετατρέπονται από απλής νοσηλείας σε covid, βλέπουμε να κλείνουν κλινικές, όπως η ψυχιατρική ενηλίκων, βλέπουμε δηλαδή να γίνεται αυτό που γινόταν πέρσι τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο μεταίχμιο, υπάρχουν νοσοκομεία όπου διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες», ανέφερε ο Χρήστος Καραχρήστος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Επιδεινώνεται η κατάσταση»
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, τη λειτουργία των οποίων επιδείνωσαν οι αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.
«Η κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε χειρουργεία του νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο και του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, οι κλίνες ΜΕΘ-covid είναι οι μισές από τις συνολικά διαθέσιμες και συγκεκριμένα οι 87 από τις 173. Ωστόσο, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς λειτουργούν κανονικά οι κλινικές και τα χειρουργεία για την κοινή νοσηλεία.
Άλλωστε, η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι να μην αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες νοσοκομειακές μονάδες, όπως πέρσι, δεδομένου ότι φέτος είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, Παρασκευή, στα 28 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης και της 4ης ΥΠΕ ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανερχόταν σε 649, σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 64 και σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 128, όταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα τα νούμερα ήταν 598, 51 και 126 αντίστοιχα.
Στο νοσοκομείο του Κιλκίς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική, ενώ αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία υφίστανται μεγάλες πιέσεις. Επιπλέον, ιδιωτικές κλινικές έχουν δώσει περισσότερες ΜΕΘ για μη-covid περιστατικά, ενώ γίνεται προσπάθεια τα νοσοκομεία να έχουν από έναν διοικητικό υπάλληλο και τα Σαββατοκύριακα, για να δίνονται εξιτήρια.
Έντονα αυξητική αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Αναλυτικότερα, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Ξανά στο «κόκκινο» το ιικό φορτίο στα λύματα
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:
- Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
- Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων.
Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.