Κορωνοϊός: «Καλπάζει» το τέταρτο κύμα της πανδημίας - Στο «μικροσκόπιο» η μετάλλαξη Δέλτα+
Ανανεώθηκε:
Ραγδαία κλιμάκωση παρουσιάζει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα την εμφάνισή της έχει κάνει στην χώρα η μετάλλαξη Δέλτα+ που ήδη έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων.
Αν και υπάρχουν αυξομειώσεις, σχεδόν όλοι οι δείκτες που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας καταδεικνύουν επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, με την ανησυχία να εντείνεται καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Όπως ανακοινώθηκε και κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις.
Αυξημένη εμφανίζεται και η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει το 1,5.
Σε επίπεδο εβδομάδας, στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καταγράφονται:
Παρασκευή 15/10 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι
Δευτέρα 18/10 3.614 κρούσματα, 43 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι
Τρίτη 19/10 3.739 κρούσματα, 29 θάνατοι, 356 διασωληνωμένοι
Τετάρτη 20/10 3.279 κρούσματα, 38 θάνατοι, 351 διασωληνωμένοι
Πέμπτη 21/10 3.407 κρούσματα, 34 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι
Παρασκευή 22/10 3.585 κρούσματα, 36 θάνατοι, 348 διασωληνωμένοι
Συναγερμός εν όψει χειμώνα
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν σημάνει «συναγερμό» για περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά εν όψει χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους.
Για τον χειμώνα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλοςείπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος. Επίσης, επεσήμανε ότι θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε.
Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται επιμένουν πολλοί ειδικοί, με βασική αιχμή εκείνη του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος την Τετάρτη παρουσίασε ανάλυση για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.
Εκτίμησε ωστόσο ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορωνοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής».
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη περιοχών όπως η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη έχει αναζωπυρώσει τις εστίες της επιδημίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση κατά 17% στις νέες διαγνώσεις και 30% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Κατά το προηγούμενο 24ωρο 277 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, με το 27% αυτών να αφορούν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και το 73% τα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) παρουσίασε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι.
Η Βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως είπε το απόγευμα της Πέμπτης η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.
«Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητητας μετά τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Ελλάδα και η μετάλλαξη Δέλτα+
Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα+, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, τα οποία ιχνηλατήθηκαν διάσπαρτα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού έγινε γνωστό ότι έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα+».
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.
Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τονίζει την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα+.
«Η παραλλαγή αυτή έχει κάποια καινούργια πρωτεΐνη που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως έχει αλλάξει ως προς κάτι ο ιός. Λέγεται – ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα – ότι μπορεί να είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα (σε ποσοστό περίπου 20% - 25%). Ας μην ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος της Αγγλίας, το στέλεχος Βήτα και ίσως 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, το Άλφα. Τώρα, η μετάλλαξη Δέλτα+ θα είναι κατά 120% μεταδοτικότερη, που σημαίνει ότι με λιγότερο χρόνο επαφής με λίγους ή πολλούς συνανθρώπους μας, είναι πιθανόν να κολλήσουμε», αναφέρει η κυρία Λινού.
Και προσθέτει: «Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως εάν το 40% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστοι, θα είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, γιατί τότε με 100% μεταδοτικότητα – αν το πάρουμε αυτό ως δεδομένο – κολλούσε x αριθμός συνανθρώπων μας, τώρα που θα είναι αντί για 100% , 220% (100% +120%), τότε στα 4 εκατ. θα έχεις ακριβώς όσα κρούσματα είχες στα 10 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολλή προσοχή και για να μην κολλήσουμε ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι και για να προστατευθούν ιδίως οι τελευταίοι».
Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας: «Το στέλεχος Δέλτα + δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση».
«Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Δ», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.
Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση.
«Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.