Ειδομένη: Επεισόδια με πρόσφυγες που προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη
Δύο διμοιρίες ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν παραταχθεί δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων.
Εδώ και πάνω από μισή ώρα μικρή ομάδα προσφύγων έχει επιδοθεί σε πετροπόλεμο με τις αρχές της ΠΓΔΜ, στο φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αρκετά μέτρα μακριά από τη σιδηροδρομική γραμμή.
Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση πλαστικών σφαιρών.
Επεισόδια σημειώθηκαν και νωρίτερα στην Ειδομένη, καθώς ομάδα προσφύγων επιχείρησε να ρίξει τον φράχτη και να εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ομάδα περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών -κυρίως Αφγανών και Μαροκινών- επιχείρησε να ρίξει τον φράχτη.
Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απώθησαν τους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Κάποιοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Επιπλέον, περί τα εκατό άτομα βρίσκονται διασκορπισμένα στα χωράφια, δίπλα στην περίφραξη.
Κυρίτσης: Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν
Ο έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των αλληλέγγυων στην Ειδομένη θα συνεχιστεί, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τις χθεσινές προσαγωγές, ο κ. υποστήριξε ότι ο έλεγχος είναι χρήσιμος για τον κόσμο που δραστηριοποιείται στην αλληλεγγύη, αλλά και για την αποφυγή περιστατικών, όπως τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής.
Υπογράμμισε πως από την Ειδομένη μετακινούνται 500 ατόμα την ημέρα, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές.
Σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι «θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα την αρχή της τουριστικής περιόδου του Πάσχα», έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Εκτίμησε πως όσο φτιάχονται οι υποδομές στον Σκαραμαγκά τόσο θα αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά.
«Ο Σκαραμαγκάς λειτουργεί ως κράχτης, καθώς εκ των πραγμάτων οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες», είπε ο κ. Κυρίτσης.