Επιστρατεύεται ο Τσιόδρας: Έρχεται δύσκολος χειμώνας - Ασφαλή και αποδοτικά τα εμβόλια
Ανανεώθηκε:
Τον έμπειρο και καταξιωμένο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, κινητοποιεί για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να στείλει ηχηρό μήνυμα για τον καθολικό εμβολιασμό των πολιτών.
Με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, έχουμε γλιτώσει 8.400 θανάτους μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021, ενώ έχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 5.530 διασωληνώσεις, τόνισε ξεκάθαρα ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη.
Επίσης, εάν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, είχε εμβολιαστεί το 90% των πολιτών, θα είχαμε 1.200 θανάτους, επεσήμανε με νόημα. Ο καθηγητής επανέλαβε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, είναι ασφαλή και αποδοτικά, και ήδη παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί 6,5 δισ. δόσεις.
Ο καθηγητής, ανακοίνωσε δεδομένα από ελληνική μελέτη με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων. Όπως επεσήμανε τα εμβόλια μείωσαν κατά 91% τον κίνδυνο θανάτου από την covid-19, ενώ υψηλή είναι η αποτελεσματικότητα και κάθε εμβολίου ξεχωριστά. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη η αποτελεσματικότητα παραμένει υψηλή και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
Στέλνοντας δε ένα μήνυμα με νόημα προς τους αρνητές, αντιεμβολιαστές και διστακτικούς, υπογράμμισε:
«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό», ξεκαθαρίζοντας πως είναι λανθασμένη εντύπωση πως τα εμβόλια δεν λειτουργούν.
Σε άλλο σημείο της έκτακτης ενημέρωσης, αναφέρθηκε στο δύσκολο επόμενο διάστημα, ένεκα του χειμώνα, τονίζοντας ότι πολλές χώρες πλήττονται από σωρεία κρουσμάτων και απωλειών. Μεταξύ αυτών η Ρουμανία και η Ρωσία, με 500 κρούσματα σε μία ημέρα η πρώτη, και με πάνω από 1.000 θανάτους σε μία μόλις ημέρα η δεύτερη και με μία εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 34%.
Επιστροφή Τσιόδρα στην πρώτη γραμμή
Δεν είναι η πρώτα φορά που ο καθηγητής Τσιόδρας επιστρατεύεται σε κρίσιμες στιγμές δημόσιας υγείας. Να θυμίσουμε ότι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, στις αρχές Μαΐου 2020, ο καθηγητής μαζί με τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, είχαν ανακοινώσει ότι σταματούν την ενημέρωση και ότι εάν τους ξαναβλέπαμε στις οθόνες μας, τα πράγματα δεν θα ήταν καλά…
Το αντιληφθήκαμε μερικούς μήνες αργότερα, όταν στις αρχές Αυγούστου 2020, με ανοικτή πλέον την οικονομία και τον τουρισμό, ο κ. Τσιόδρας, επιστρατεύθηκε και πάλι για να στείλει το δικό του μήνυμα προσοχής για τη δημόσια υγεία. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2020 δεν υπήρχαν τα εμβόλια, η Ελλάδα είχε ανοίξει τις πόρτες της στον τουρισμό ενώ οι περισσότεροι πολίτες, δεν φορούσαν μάσκα παρά μόνο σε κλειστούς χώρους.
Ο καθηγητής έχει επιλέξει συνειδητά να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στα μετόπισθεν της δημοσιότητας, αλλά σίγουρα στην εμπροσθοφυλακή της Ιατρικής και των επιστημονικών εξελίξεων, με την συμμετοχή του σε κλινικές μελέτες, αλλά και σε ατελείωτες συζητήσεις, τηλεδιασκέψεις και ζυμώσεις με Έλληνες και ξένους συναδέλφους του, καθώς και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Να θυμίσουμε ότι χθες Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, καταγράφηκε νέο άλμα στις μολύνσεις με 3.739 νέα κρούσματα, τη στιγμή που και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι υψηλός με 356 ασθενείς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της χώρας.
Έντεκα φορές μικρότερος κίνδυνος θανάτου
Παρουσιάζοντας την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας στην πατρίδα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους θανάτους παραμένει υψηλή. Οι εμβολιασμένοι σύμφωνα με την ανάλυση έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.
Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.
Στη συνέχεια έκανε μια σύγκριση με την προ Δέλτα περίοδο, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρείται και στη μετά-Δέλτα περίοδο. Συγκεκριμένα είπε πως προ-Δέλτα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, ενώ μετά Δέλτα, η αποτελεσματικότητα είναι από 71% έως 96%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
«Υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, έχουμε αποφύγει ακόμη, λόγω του εμβολιασμού, 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις, είπε και πρόσθεσε πως θα είχαμε αποφύγει 1.200 θανάτους αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού.
«Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά», υπογράμμισε κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας.
Παρακολουθείστε την ενημέρωση:
Προειδοποίησε, τέλος, ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η ανάλυση έγινε με βάση τις σοβαρές νόσους στην πατρίδα μας από ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο, που διασωληνώθηκαν ή που δυστυχώς πέθαναν και έγινε διασύνδεση των στοιχείων με το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο για τον Covid.
Η μελέτη σύγκρινε τις διαφορές στα στοιχεία μεταξύ των εμβολιασμένων και των ατελώς εμβολιασμένων έναντι των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ αλλά και στην προστασία στις ηλικίες άνω των 60 και κάτω των 60. Επίσης εξέτασε την αποτελεσματικότητα πριν και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, μετά την 28η εβδομάδα του 2021.