ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αναζωπύρωση- Σκέψεις για επιστροφή της μάσκας και «επιστράτευση» Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αναζωπύρωση- Σκέψεις για επιστροφή της μάσκας και «επιστράτευση» Τσιόδρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νέο κύμα ανησυχίας προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και το οποίο πιέζει έντονα το σύστημα υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Οι «φουσκωμένοι» αριθμοί στους επιδημιολογικούς δείκτες καθώς και η «καθίζηση» στα ποσοστά εμβολιασμού έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνουν καθιστώντας άμεση την ανάγκη λήψης νέων πρωτοβουλιών από την πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται η «επιστροφή» του Σωτήρη Τσιόδρα με έκτακτη ενημέρωση σήμερα στις 13:00 από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μαζί με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα συνιστά ένα κοκτέιλ που ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες, καθώς βλέπουν τις συνέπειές του στο σύστημα υγείας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες σημειώθηκε νέο άλμα στις μολύνσεις με 3.739 νέα κρούσματα, τη στιγμή που και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι υψηλός με 356 ασθενείς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της χώρας.

Η χθεσινή καταγραφή κρουσμάτων αποτελεί την υψηλότερη που έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας από τις 20 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της Υποεπιτροπής Επιδημιολόγων «έβαψαν» κόκκινες άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες της χώρας, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά. Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες έχει αμιγώς επιδημιολογικό προσδιορισμό και δεν συνδέεται με κανενός είδους περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.

Στο στόχαστρο βρίσκεται εξάλλου και η Αχαΐα με 106 διαγνώσεις αλλά και η Ροδόπη με 71 μολύνσεις του κορωνοϊού σε μία ημέρα.

Αύξηση κρουσμάτων: Τρία μέτρα στο στόχαστρο της επιτροπής

Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο με τη χρήση μάσκας να αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα της ατζέντας.

Ειδικότερα, αναμένεται να εξεταστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η ενισχυμένη προστασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη χρήση διπλής μάσκας καθώς και η πιθανή απαγόρευση εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό ατόμων.

Πλεύρης: Αν χρειαστεί, θα μπουν στη μάχη και ιδιωτικά νοσοκομεία

Τις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων ότι αναμένεται νέο κύμα πανδημίας το χειμώνα προσυπέγραψε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προανήγγειλε νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, η οποία «θα έχει θετικά στοιχεία για τη ζωή που ξανά κερδίζουμε» αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα κάποιου που μπαίνει στη ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι μεταξύ των ενδεχόμενων που εξετάζονται είναι «να μπουν για πρώτη φορά στη μάχη της πανδημίας και ιδιωτικά νοσοκομεία εάν χρειαστεί, με νοσηλεία covid περιστατικών».

Στόχος μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός τονίζοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει να βγει η μάσκα από όλους τους χώρους, όπως γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους» επισημάνει και υπογραμμίζει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Αποθαρρυντικά νέα για μεταλλάξεις και επαναμόλυνση ανεμβολίαστων

Κι όλα αυτά την ώρα που τα νέα για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα+ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Βρετανία είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).

Επιπλέον, απογοητευτικό είναι και το αποτέλεσμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά. Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.