Βατόπουλος στο CNN Greece: Μείζον πρόβλημα η μετάλλαξη Δέλτα - Τι λέει για το ενδεχόμενο νέων μέτρων
Ανανεώθηκε:
Την εκτίμηση ότι η χώρα μας οφείλει να αντιμετωπίσει το τρέχον κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, κάνοντας ευρεία χρήση του τρίπτυχου εμβόλια - μέτρα αυτοπροστασίας - self test υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.
Ο κ. Βατόπουλος σχολιάζει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που κατέγραψε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας ότι «τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο επίπεδο εμβολιασμού, τα άσχημα νέα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και ήδη έχει εδραιωθεί σχεδόν στο 100% στη χώρα μας».
Υπογραμμίζει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων αυστηρών μέτρων για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς της Covid 19, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown, επισημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό εντελώς».
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού, εκτιμά πως είναι λανθασμένη η άποψη που διατυπώνεται ότι η χώρα μας έχει φτάσει στο «ταβάνι» και δηλώνει εμφατικά ότι θα πρέπει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να ενημερώσει έγκαιρα και έγκυρα τους πολίτες για τη φύση και το σύνολο των παρενεργειών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα εξαιτίας των εμβολίων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο CNN Greece
Κύριε Βατόπουλε, η ανακοίνωση της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ την Τρίτη κατέγραψε 3.793 νέα κρούσματα, 29 νέους θανάτους και 356 ανθρώπους διασωληνωμένους. Πού οφείλεται η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και πώς τη σχολιάζετε;
Κατ’αρχάς φαίνεται ότι το ψάχνουμε πολύ. Υπάρχει πλέον παρά πολύς κόσμος που κάνει τεστ έναντι της Covid 19, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες τεστ την ημέρα. Ωστόσο, έτσι κι αλλιώς, η επιδημία κινείται σε κύματα. Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε συνέχεια. Οπότε, υπάρχουν αυξομειώσεις. Πρέπει να παρακολουθήσει κανείς την πορεία και να δει τι θα γίνει.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο επίπεδο εμβολιασμού, τα άσχημα νέα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και ήδη έχει εδραιωθεί σχεδόν στο 100% στη χώρα μας.
Συνεπώς το μείζον πρόβλημα στην παρούσα χρονική στιγμή είναι αυτό της υψηλής μεταδοτικότητας της νόσου. Εναντίον της επιδημίας έχουμε ένα ποσοστό ανοσίας το οποίο συντίθεται από το ποσοστό των εμβολιασμένων έναντι της Covid 19 και από το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό. Η επιδημία θα σταματήσει, όταν υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στον ιό και την ανοσία του γενικού πληθυσμού.
Πώς βλέπετε την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, κύριε καθηγητά, με δεδομένο ότι ακούγονται πολλές φωνές το τελευταίο διάστημα ότι ίσως να έχουμε φτάσει πλέον στο «ταβάνι»; Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που διστάζουν να κάνουν ακόμη και τώρα το εμβόλιο, φοβούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειες;
Αυτό εξαρτάται από τη στάση του κόσμου. Αν πεισθούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ότι πρέπει να το πράξουν, τότε ο εμβολιασμός θα προχωρήσει κανονικά, διαφορετικά δεν θα πάμε μπροστά. Είναι πλέον του καθενός από εμάς να πεισθεί και να εμβολιαστεί.
Σε ό,τι αφορά τους διστακτικούς έναντι των εμβολίων, έχω να πω δύο πράγματα:
Πρώτον, πιστεύω ότι ο ΕΟΦ οφείλει να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα πόσες είναι οι παρενέργειες στην Ελλάδα από τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, για να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι είναι πάρα πολύ λίγες. Πρέπει να υπάρξει άμεσα μια επίσημη ενημέρωση του κόσμου για το πόσες «κίτρινες κάρτες» έχουν κατατεθεί και πόσες από αυτές έχουν αξιολογηθεί ως παρενέργειες.
Δεύτερον, εκείνο που έχω να πω στον κόσμο είναι ότι έχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί παγκοσμίως και εκατομμύρια στην Ελλάδα και έχουμε 13.000 θανάτους, οι πλειονότητα των οποίων ήταν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό το γεγονός και μόνον πείθει ότι το εμβόλιο λειτουργεί και προστατεύει από το νόσημα. Έχεις 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει κανείς σε ΜΕΘ όντας ανεμβολίαστος, παρά όντας εμβολιασμένος.
Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω ένα παράδειγμα που το λέω πολλές φορές: Έχει τεκμηριωθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που καπνίζουν και δεν έχουν εκδηλώσει καρκίνο, Καταλαβαίνετε; Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του εμβολίου.
Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμάτε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία του γενικού πληθυσμού;
Στην παρούσα χρονική στιγμή έχουμε τρία εργαλεία: Το πρώτο είναι το εμβόλιο που είναι το πιο βασικό και το δεύτερο είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και τα πολλά self test που βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό των νέων κρουσμάτων και στην πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης της νόσου. Ο συνδυασμός αυτός των μέτρων, με κυρίαρχο τον εμβολιασμό έναντι της Covid 19, είναι αυτός που θα μας προστατέψει.
Μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων έναντι της Covid 19, κάνοντας λόγο ακόμη και για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown; Πώς σχολιάζετε τη θέση αυτή;
Προσωπικά, ποτέ δεν λέω ποτέ σε οτιδήποτε. Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την αναγκαιότητα ή μη της λήψης νέων μέτρων. Όλοι ελπίζουμε να γίνει καθετί δυνατό, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και όλοι ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό εντελώς.