The Greeks Are Back: Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;
Στις 21 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 1η Διάσκεψη "The Greeks Are Back", στο Grand Hyatt Athens. Δεκάδες Έλληνες που εργάζονται σε υψηλόβαθμες θέσεις σε πολυεθνικές εταιρείες στο εξωτερικό θα βρεθούν στην Αθήνα για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Η διάσκεψη οργανώνεται από την Public Affairs and Networks, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, μίλησε σχετικά στο CNN Greece.
- Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την πρωτοβουλία σας αυτή. Πώς προέκυψε, κατ’ αρχάς, η ιδέα για την οργάνωση μιας τέτοιας διάσκεψης;
Τα χρόνια που ζούσα και εργαζόμουν κι εγώ στο εξωτερικό, ως expat, είχα πολύ συχνά την ευκαιρία να συναντήσω, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εκδήλωση κι αν βρισκόμουν, Έλληνες ανώτερα στελέχη, οι οποίοι εργάζονταν σε σημαντικές ξένες εταιρείες στο εξωτερικό και σε πολύ υψηλές θέσεις. Στις συζητήσεις μας ήταν παραπάνω από εμφανής η έννοια όλων για την Ελλάδα. Όχι, φυσικά, από τη «μελό» πλευρά, της απλής νοσταλγίας για την πατρίδα, αλλά πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενεργώς και ουσιαστικώς, με βάση τις δικές τους εμπειρίες και παραστάσεις, ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα ξένες επενδύσεις και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτήν, ακριβώς, τη διαπίστωση, αλλά και ανάγκη, φιλοδοξεί να υπηρετήσει η πρωτοβουλία "The Greeks Are Back".
- Ποιο είναι το προφίλ των στελεχών που θα συμμετάσχουν σε λίγες ημέρες στη Διάσκεψη της Αθήνας;
Κατ’ αρχάς, είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον συμμετοχής εκ μέρους δεκάδων Ελλήνων – ανώτερων στελεχών από το εξωτερικό. Φυσικά, για πρακτικούς λόγους, δεν θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πενήντα Έλληνες, από 40 και πλέον διεθνείς εταιρείες, σε 12 χώρες του Κόσμου, θα συμμετάσχουν στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK. Πρόκειται για επικεφαλής εταιρειών, περιφερειών και λειτουργιών σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροέδρους, εταίρους κ.ά.
- Ποιοι είναι, ειδικότερα, οι στόχοι και τι προσδοκάτε ως αποτέλεσμα των εργασιών της Διάσκεψης;
Οι άνθρωποι αυτοί αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους, για να έρθουν στην Ελλάδα, με σκοπό να μοιραστούν τις δικές τους πλούσιες παραστάσεις και εμπειρίες για το τι θα μπορούσε να κάνει η χώρα, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά και σε ορίζοντα χρόνου, ο στόχος είναι να μπορέσουν να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα επιχειρήματα, ώστε να επιστρέψουν στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους και να μπορέσουν, υπό προϋποθέσεις φυσικά, να «πουλήσουν Ελλάδα».
Ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Διάσκεψης; Θα υπάρξει κάποιο κείμενο εν είδει μανιφέστου;
Αναμένουμε, κατ’ αρχάς, τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της πολιτείας και θεσμών. Οι εργασίες θα διαρθρωθούν, ακολούθως, σε Ολομέλεια, όπου θα γίνει μια δομημένη συζήτηση μεταξύ των 50 συμμετεχόντων, και θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις σε έξι Ομάδες Εργασίας πάνω στα εξής θέματα: Πράσινες Επενδύσεις, Φορολογικό Πλαίσιο, Προσέλκυση Ταλέντων, Καινοτομία – Έρευνα και Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση και Silver Economy. Ακολούθως, οι συντονιστές των Ομάδων Εργασίας θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην Ολομέλεια.
Όλες αυτές οι προτάσεις θα συντεθούν σε ένα ευσύνοπτο κείμενο, την «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», το οποίο θα σταλεί ακολούθως στην Κυβέρνηση, τα κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων, σε φορείς, ΜΜΕ κ.λπ.
- Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του "The Greeks Are Back";
Φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε ετήσιο «θεσμό» την πρωτοβουλία αυτή. Για δύο, κυρίως, λόγους: 1ον, το θέμα της ελκυστικότητας της χώρας για τις ξένες επενδύσεις θα είναι κρίσιμο και επίκαιρο για αρκετά χρόνια και, 2ον, γιατί υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων εταιρειών στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν πολλά να μοιραστούν και μια βαθιά επιθυμία να επιστρέψουν αξία στην πατρίδα τους.