ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Στυλιανίδης: Είμαστε σε ετοιμότητα, στόχος να λειτουργήσουμε προληπτικά

Screen Grab / YouTube

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας και θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, «οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν ή συμβαίνει συχνά πλημμυρικό φαινόμενο να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί Aρχές και κάτοικοι στις περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει η κακοκαιρία «Μπάλλος» η οποία έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται στην κεντρική Μεσόγειο η διαταραχή που θα επηρεάσει την Ελλάδα αρχικά από τα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Καλλιάνος στο CNN Greece: Επικίνδυνες οι επόμενες 48 ώρες - Ποιες περιοχές θα πλήξει ο «Μπάλλος»

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η επέλαση της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος», με έντονα φαινόμενα να αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες και στην Αττική το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής.

O μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος αναλύει στο CNN Greece την εξέλιξη της νέας αυτής κακοκαιρίας, που φαίνεται πως θα ξεπεράσει σε ένταση την «Αθηνά» που προκάλεσε πολλά προβλήματα σε περιοχές της χώρας και κυρίως στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Αρχικά, όπως λέει ο κ. Καλλιάνος, ο «Μπάλλος» ξεκινάει την επέλασή του απόψε το βράδυ από τη δυτική Ελλάδα, δηλαδή το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, με ισχυρές καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα αύριο, μέσα στην ημέρα θα έχουν επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις βροχές, τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες ακόμα και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Κυρίως στα κεντρικά και τα νότια τμήματα αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού και νότιου Αιγίου, τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

«Θα είναι ισχυρά κατά περιόδους και κατά τόπους, όχι ότι δεν θα είναι στις υπόλοιπες περιοχές», διευκρινίζει ο κ. Καλλιάνος.

Φόβοι για πλημμύρες σε Αττική και Εύβοια

Το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στην Αττική αλλά και στην Εύβοια, στις πληγείσες από τις φωτιές του καλοκαιριού, περιοχές.

Τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να σημειωθούν πτώσεις δέντρων, υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας, συμβουλεύει ο κ. Καλλιάνος.

Μαζί με τα ισχυρά φαινόμενα, θα έχουμε και ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη, 7-8 μποφόρ κυρίως από την Πέμπτη το μεσημέρι και στη συνέχεια.

Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιοχές θα σημειωθούν και βροχοθύελλες, δηλαδή έντονες βροχές με συνοδεία ισχυρών ρίπων.

Πότε υποχωρεί ο «Μπάλλος»

Από το Σάββατο και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί το βαρυμετρικό χαμηλό και να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στα χαρακτηριστικά του, ο «Μπάλλος» μοιάζει με τον «Ιανό», τον μεσογειακό κυκλώνα που «σάρωσε» τη χώρα πέρυσι, αλλά όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, «κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί, μπορεί να είναι ίδιας έντασης είτε να είναι εξασθενημένη η κακοκαιρία. Ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο».

Οδηγίες προστασίας

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας καλεί όλους τους πολίτες των περιοχών που θα εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • «Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση! Μένουμε σε επιφυλακή! Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οδηγίες του υπουργείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ ενόψει της κακοκαιρίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας που προβλέπεται από την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης