Κορωνοϊός: Επιστροφή στην ελευθερία για τους εμβολιασμένους - Ανησηχούν οι ειδικοί για τη διασπορά
H Ελλάδα αποχεραιτά από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα μίνι lockdown , παρέχοντας δικαίωμα για πλήρη ελευθερία κινήσεων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες με την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού στις «κόκκινες» περιοχές, όπου υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι ειδικοί, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν τελειώσαμε με την πανδημία και πρέπει να τηρούνται τα βασικά μέτρα προσωπικής προστασίας κατά της διασποράς.
Σαρηγιάννης: Υψηλό το ρίσκο, να αυξηθούν τα τεστ
Μιλώντας στο CNN Greece, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο, «αυξημένης επικινδυνότητας» που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.
Μάλιστα, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο των νέων μέτρων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ζητά αύξηση κατά 40% των διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα, συμπεριλαμβάνοντας τους εμβολιασμένους.
«Τα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε αυτή τη στιγμή, βάσει της σημερινής κατάστασης, προβλέπουν μικρή αύξηση από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα αρχίσει να επιταχύνεται προς τις 25 Οκτωβρίου και μετά να κλιμακώνεται πιο σοβαρά από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτή είναι η πρόγνωση πανελλαδικά, υπάρχουν περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα που καθοδηγούν τις εξελίξεις» προειδοποιεί ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα προγνωστικά μοντέλα επηρεάζονται και με ποιο τρόπο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, την Τετάρτη, απαντά:
«Όσον αφορά τα μέτρα που πήραμε, εμπεριέχουν κίνδυνο. Κι αυτό διότι κάθε εμβολιασμένο άτομο έχει περίπου 13% πιθανότητα να επιμολυνθεί και με τη σειρά του να επιμολύνει. Άρα και όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, δεν εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επιμόλυνσης. Αυτό είναι δεδομένο».
«Τα μέτρα αυτά καθεαυτά έχουν ως στόχο να δώσουν ένα θετικό και τελείως πρακτικό κίνητρο στους ανεμβολίαστους που είναι σκεπτικοί και έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι το εμβόλιο θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη οπότε αξίζει τον κόπο να εμβολιαστούν. Αν το κίνητρο δουλέψει, που πιστεύω ότι έχει πιθανότητες διότι εκτιμώ ότι απευθύνεται σε όσους έχουν αμφιβολίες, τότε μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού που είναι και η σημαντικότερη παράμετρος για τη μείωση της διασποράς» εξηγεί.
«Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα έχουν μια αυξημένη επικινδυνότητα, αυξάνουν τις πιθανότητες επιμόλυνσης. Η εφαρμογή τους θα δώσει την απάντηση για το εάν θα οδηγήσουν σε αύξηση ή μείωση της διασποράς. Αυτό που έχω προτείνει ήδη, για να μειωθεί το ρίσκο που ενέχουν, είναι η αύξηση των τεστ που γίνονται. Αν αυξηθούν κατά περίπου 40% τα τεστ -δεν είναι ανέφικτο, το είχαμε πετύχει τον περασμένο Μάιο- τότε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της πανδημίας ώστε ακόμα κι αν τα μέτρα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διασπορά να μην ξεφύγει η κατάσταση», υπογραμμίζει.
Σαρωτικοί έλεγχοι παντού
Με την έναρξη των ελευθεριών, ξεκινούν και σαρωτικοί έλεγχοι από αστυνομικούς που θα βρίσκονται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης για να ελέγχουν την είσοδο ανεμβολίστων σε κλειστούς χώρους, ζητώντας τα ποιστοποιητικά εμβολιασμών ή νόσησης.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη εστιάζουν το ενδιαφέρον
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο ρυθμός άυξησης των κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλο, η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, με έμφαση τους που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 έως τις 23 Οκτωβρίου, από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.
Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σε καφέ και μπαρ. Μείζονος σημασίαςθεωρείται η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την ταυτοπροσωπία, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.
Οι έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται σε όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ στους «απείθαρχους» θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα (είτε θαμώνες είτε καταστηματάρχες). Τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη θεωρούν την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη για την εξέλιξη των κρουσμάτων στην πόλη.
Δεν είναι τυχαίο που σήμερα Σάββατο στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
«Δεν τελείωσε η πανδημία»
«Οι εμβολιασμένοι, δεν θα πρέπει να παρεξηγήσουν όλες αυτές τις νέες οδηγίες, καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία», ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου:
«Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Όχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους», είπε προσθέτοντας πως «η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο».
«Στόχος είναι η διατήρηση της κανονικότητας και συμμετοχής σε δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης μόνο ανθρώπων που έχουν την «ασπίδα προστασίας» του εμβολιασμού και συνεπώς δεν κινδυνεύουν».
«Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης. Ο κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης, δηλαδή μιας μεγάλης διασποράς του ιού σε μία συνάθροιση πολλών ανθρώπων, είναι σημαντικά μικρότερος όταν στο συγχρωτισμό συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.
Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στις ανησυχίες ορισμένων επιστημόνων ότι οι νέες ελευθερίες σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ και με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών ελλοχεύουν κινδύνους, απάντησε:
«Τα μέτρα πράγματι δεν αφαιρούνται όλα. Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε με μάσκα στα μαγαζιά, στο σούπερ μάρκετ, σε σινεμά, σε οποιοδήποτε χώρο υπάρχει συγχρωτισμός και μικτός πληθυσμός τα μέτρα τα κρατάμε».
«Από την άλλη μεριά, κοντεύουν δυο χρόνια με μέτρα και περιορισμούς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσανεξία πια στο να ακολουθηθούν τα μέτρα. Νέα παιδιά που χρειάζεται να βρουν την ζωή τους και να μπορούν και να διασκεδάσουν».
«Αυτά όλα με πλαίσια, όμως, ασφάλειας. Και αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα, έτσι όπως ανακοινώθηκαν. Δεν είπαμε ότι μπορούμε όλοι να βγάλουμε τις μάσκες, να τις πετάξουμε, να χορεύουμε ο ένας με τον άλλον σε κάθε χώρο».
«Είπαμε με συγκεκριμένο τρόπο, με ασφάλεια και πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται και ότι τα μέτρα απλώς αλλιώς δεν τηρούνται», σημείωσε η κ. Γκάγκα.
«Ακόμα και πέρυσι που είχαμε στο δεύτερο κύμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρχε lockdown, ενώ υπήρχαν τα μέτρα, τα κρούσματα ανέβαιναν για αρκετό καιρό και οι άνθρωποι έλεγαν ότι πάρα πολύς κόσμος συναντιέται στα σπίτια».
«Άρα, αν θέλουμε να καταστρατηγήσουμε τα μέτρα, πάντα θα τα καταστρατηγούμε. Και στην πραγματικότητα τώρα πια, κοντά δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ξέρουμε όλοι πώς να προστατευτούμε», κατέληξε η κ. Γκάγκα.
Οι νέες ελευθερίες
* Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.
* Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
* Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.
Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας.
* Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.
Τις επιπλέον ελευθερίες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν για 15 μέρες, οπότε θα απλοποιηθούν και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, από εδώ και στο εξής οι κόκκινες περιοχές θα έχουν το χαρακτηριστικό της ενημέρωσης της κατάστασης και δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που επισύρουν σε όλη την επικράτεια.
Θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής, όχι για επιπλέον μέτρα, αλλά ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, τόνισε.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι, οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης
Ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκινάει από το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.
Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.
Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές τις χώρας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
Για το σκοπό αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από αύριο θα διατίθενται συνολικά και καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί σε κάθε τομέα της επικράτειας, προκειμένου, μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.
Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.