Κορωνοϊός: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πλεύρης για τους εμβολιασμένους και η αναγκαία ισορροπία
Ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα δίνει περισσότερες και μεγαλύτερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Μέτρα, τα οποία είναι αλήθεια, ότι περιμένουν εδώ και καιρό οι πολίτες που αποφάσισαν να εμβολιαστούν.
Όμως είναι γεγονός, ότι ο κ. Πλεύρης θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες (ως καλός γνώστης της Νομικής επιστήμης), καθώς από τη μία πλευρά, η ανακοίνωση των μέτρων αποτελεί μία έμμεση πίεση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, και από την άλλη, το μήνυμα που θα στείλει, δεν θα πρέπει να καλλιεργεί τις κοινωνικές ανισότητες.
Βέβαια το motto των τελευταίων εβδομάδων της κυβέρνησης, είναι ότι αφού υπάρχει εμβόλιο, ασφαλές και αποτελεσματικό και μάλιστα μία γκάμα διαθέσιμων εμβολίων, τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για τον μη εμβολιασμό και επίσης είναι άδικο να στερούνται ελευθερίες και προνόμια, όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Εάν λοιπόν, δεν είναι θέμα ανισοτήτων, τότε σίγουρα είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων, όπως σημείωσε με νόημα ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση του υπ. Υγείας τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
«Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων. Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση των μέτρων ελευθερίας και επιστροφής στην σταδιακή κανονικότητα.
Επίσης, είναι ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα απαγορευτικά, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δυσβάστακτο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Το έχει δηλώσει επίμονα πολλές φορές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν τα κρούσματα θα αυξάνονται, τότε η περιοχή αυτή κοκκινίζει και θα μπαίνει αυτόματα σε καθεστώς τοπικού lockdown.
Στην εστίαση, τη διασκέδαση και το λιανεμπόριο τα κίνητρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους, να μην υπάρχουν στο εξής περιορισμοί, ούτε στην μουσική ή τον χορό και οι θαμώνες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει η μάσκα στο λιανεμπόριο, αλλά καταργούνται οι περιορισμοί σε αποστάσεις και τετραγωνικά, ενώ και οι παρελάσεις- με πρώτη αυτήν της 28ης Οκτωβρίου- θα πραγματοποιούνται στο εξής κανονικά.
Πολύ μεγαλύτερη ελευθερία για τους εμβολιασμένους
Ο Θάνος Πλεύρης χθες, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για ένα σχέδιο επιστροφής των εμβολιασμένων «σε σημείο κανονικότητας». «Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».
Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.
Προβληματισμός για τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων
Ωστόσο ένα στοιχείο το οποίο προβληματίζει σφόδρα τους επιστήμονες αλλά και την ακαδημαϊκή και πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων καθώς ξεκίνησαν δια ζώσης τα μαθήματα. Το ρίσκο αυτή την στιγμή είναι τεράστιο, αφού υπάρχουν αίθουσες και αμφιθέατρα τα οποία ασφυκτιούν, έχοντας πολλαπλάσιους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα.
Πριν λίγο καιρό, το μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε τονίσει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά 70% και πάνω. Και πάλι όμως, απαιτείται προσοχή και τήρηση των υγειονομικών μέτρων, για να διατηρήσουμε ζωντανή την εκπαίδευση και να μην επιστρέψουμε επ’ ουδενί, στην εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση.
Πανδημία των ανεμβολίαστων
Το 4ο πανδημικό κύμα που διανύουμε, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι: Πρόκειται για την πανδημία των ανεμβολίαστων- τόσο οι νοσούντες, όσο και οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ αλλά και οι άνθρωποι που δυστυχώς καταλήγουν - οι οποίοι, είτε γιατί φοβούνται και διστάζουν, είτε γιατί είναι εκ πεποιθήσεως αντίθετοι με τον εμβολιασμό, δεν θα πρέπει να παρασύρουν σε ένα «γαϊτανάκι περιορισμών» τους εμβολιασμένους και συνολικά την κοινωνία, η οποία μετά από σχεδόν δύο χρόνια, διψά να επιστρέψει σε όσο το δυνατόν, φυσιολογικούς ρυθμούς.