Προβληματισμός για την έντονη σεισμική δραστηριότητα - Ποιες περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους
Ανανεώθηκε:
Έκδηλη ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στη Κρήτη αλλά και τις συνεχείς δονήσεις που καταγράφονται επί εβδομάδες στη Θήβα.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, η γη συνεχίζει να σείεται. Συγκεκριμένα, μέσα σε έξι λεπτά καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.
Η πρώτη σημειώθηκε στις 5:25 το απόγευμα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν εντάσεως 3,4 Ρίχτερ, ενώ η δεύτερη στις 5:31 μ.μ. με ένταση 3,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Και οι δύο δονήσεις είχαν επίκεντρο περιοχή νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι και το Ηράκλειο.
Στην ανακοίνωση ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η εκ νέου αναστολή για μία ακόμη ημέρα, αποφασίστηκε λόγω της μη ολοκλήρωσης των ελέγχων από τα ειδικά κλιμάκια των μηχανικών και προκειμένου να αξιολογηθούν τα απογραφικά δελτία των ήδη ελεγμένων κτιρίων. Την ίδια ώρα ανακοίνωση του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) γνωστοποίησε ότι από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου επαναλειτουργούν κανονικά οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου, εκτός από τα ΚΒ Μητέρα ΚΕΠΑ και Ι ΚΕΠΑ, όπου αναμένονται οι τεχνικές εκθέσεις για την καταλληλότητα των κτιρίων.
Προβληματισμός για τη Θήβα
Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα. Η εικόνα στη Θήβα, αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης το βράδυ της Τετάρτης της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου με σκοπό να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ισχυρού σεισμού στην περιοχή.
Η Θήβα όμως και η Κρήτη, δεν είναι οι μόνες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς επιστήμονες. Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για ένα ακόμα νησί, τη Νίσυρο που τίθεται στο επίκεντρο της παρατήρησης των επιστημόνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Open, τις τελευταίες ημέρες υπό παρακολούθηση είναι εκτός από το Αρκαλοχώρι, η Νίσυρος και η Θήβα.
Αναφερόμενος στην Κρήτη, σημείωσε ότι από τον Ιούνιο έχουμε 2.870 σεισμούς στην Κρήτη. «Δεν πίστευα ότι ο σεισμός θα ήταν τόσο μεγάλος Ποτέ δεν είχε γίνει τόσο μεγάλος. Η περιοχή Αρκαολοχώρι όπου έγιναν οι ζημιές κατέβηκε 14 εκατοστά», επισήμανε ο Άκης Τσελέντης και πρόσθεσε ότι θα έχουμε πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
«Ο 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός», εξήγησε ο Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι το ρήγμα αυτό δεν δίνει πάνω από 6 Ρίχτερ.
Μιλώντας για τη Θήβα ανέφερε ότι η ακολουθία ξεκίνησε από Δεκέμβρη. «Το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», είπε αλλά πρόσθεσε ότι η Αττική «επηρεάζεται από Θήβα και έχουμε και άλλα ρήγματα».
«Στην επιτροπή σεισμικού κινδύνου ασχοληθήκαμε για γύρω ρήγματα που μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό και κάποιο μέλος για δημοσιότητα βγήκε και το είπε. Δεν υπάρχει όμως καμία σχέση», είπε ο κ. Τσελέντης.
Παπαδόπουλος: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περιοχή της Θήβας προβληματίζει», παραδέχτηκε και το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι από τα μέσα Ιουλίου περίπου υπάρχει μια συγκεκριμένη σεισμική έξαρση στην περιοχή.
«Με τόσους μικροσεισμούς, ενδέχεται να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Έχει ενεργοποιηθεί ένα τμήμα του ρήγματος της Θήβας, πολύ κοντά στην πόλη», τόνισε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
Είναι λογικό να ανησυχούν οι κάτοικοι της Θήβας, ωστόσο τόνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται προληπτικά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως είναι ο καθορισμός των χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού, επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, καθαίρεση επικίνδυνων στοιχείων από παλιά κτήρια, εξοπλισμός απαραίτητος την ώρα του σεισμού κλπ.
Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και ο κύριος σεισμός ήταν αυτός που έπληξε το Αρκαλοχώρι την περασμένη Δευτέρα.
Λέκκας: Δεν αποκλείεται σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για τη Θήβα, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί στην περιοχή μεγάλος σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, είναι υπαρκτό το σενάριο να γίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή αυτή, αν και καθησύχασε λέγοντας ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες.
«Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα. Το συγκεκριμένο ρήγμα πάντως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ» είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας μιλώντας στο Mega.
Όπως ανέφερε, το ρήγμα της Θήβας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μέγεθος από εκείνα της Αταλάντης και των Αλκυονίδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι πολλά μικρά ρήγματα μαζί, τα οποία έχουν δώσει τους σεισμούς που έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τους τελευταίους 4 μήνες.
Πάντως, εκτίμησε ότι η Αττική και η Λαμία δεν θα κινδύνευαν από ένα σεισμό στη Θήβα, ενώ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς δεν έχει κομβική θέση στο ελληνικό τόξο.
Μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για όλη τη χώρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε όλη την Ελλάδα.
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Θήβα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το κρίσιμο ερώτημα της συνεδρίασης είναι εάν θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Εγκέλαδος» για τη Θήβα.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, «είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία [...] μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά».
Το ζήτημα της Θήβας επανεξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, επισήμανε.
Το σχετικό πόρισμα πρόκειται ακολούθως να διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.