Κορωνοϊός: Στον «αέρα» η παρέλαση και οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη - Εν αναμονή των αποφάσεων
Ανανεώθηκε:
Με την κυβέρνηση να αποκλείει την πιθανότητα ενός μεγάλου lockdown, με τον τρόπο όως εφαρμοζόταν πέρυσι, και την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα να έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού, το μεγάλο ερώτημα περιστρέφεται γύρω από τις μεγάλες εορτές του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα τις παρελάσεις της 28ης και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 του μηνός.
Οι αποφάσεις για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις αναμένεται να ληφθούν την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της πανδημίας κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδίως την τάση πίεσης που τείνουν να δημιουργήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση κινείται, προς το παρόν τουλάχιστον, προς την κατεύθυνση να γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι φέτος δεν είμαστε στο ίδιο με πέρυσι σημείο.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τα παρακολουθούμε. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και λειτουργίες σε εκκλησίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως φέτος «δεν είναι το ίδιο με πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού. Και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε ούτε στιγμή».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων που καλύπτει και ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες», γεγονός που ερμηνεύτηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν και οι πανηγυρισμοί για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χτες στο Mega, ήταν λιγότερο κατηγορηματικός, προϊδεάζοντας ωστόσ για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η απόφαση της κυβέρνησης: «Υπάρχει πάντα η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνεται. Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις» ανέφερε.
Αρμόδιες πηγές τόνιζαν εξάλλου προς το CNN Greece ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των κανόνων, με τις αποστάσεις, τις μάσκες και το πλαφόν στα παρευρισκόμενα άτομα είναι επαρκές για να αποσοβήσει τον υγειονομικό κίνδυνο.
Ταυτοχρόνως όμως προέβαιναν στην αυτονόητη παραδοχή ότι είναι σημαντική η χρονική απόσταση από το συγκεκριμένο ορόσημο και υπογράμμιζαν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες διατηρηθούν στο «κόκκινο» τότε στη φαρέτρα των λοιμωξιολόγων βρίσκεται πάντοτε η εισήγηση για αναβολή της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης.Αντιστοίχως ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια υγειονομικά πρωτόκολλα.
Κυρίαρχος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι να αποτραπεί η επανάληψη των φαινόμενων συνωστισμού κατά την περσινή δοξολογία για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης που λειτούργησε ως ακόμη μια εστία υπερμετάδοσης του ιού, οδηγώντας στις ανεξέλεγκτες, υγειονομικά καταστάσεις που καταγράφηκαν.
Μπουλμπασάκος: «Black out» στο ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης αν γίνουν παρελάσεις
Την άποψη να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, υποστήριξε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα επερχόμενο «black out» στο σύστημα υγείας τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπόλοιπων περιοχών της Βόρειας Ελλάδα. Όπως είπε, το σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας πιέζεται πάρα πολύ και αυτήν τη στιγμή σημειώνεται πληρότητα στις κλίνες και τις ΜΕΘ Covid πάνω από 90%. «Σήμερα που μιλάμε δεν νομίζω ότι υπάρχουν πάνω από 10 κρεβάτια ΜΕΘ Covid», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε ότι η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών αλλά και άλλων παραγόντων όπως τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απέκλεισε, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για τις επόμενες 10 ημέρες, να ξεκινήσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σκουτέλης: Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Αθανάσιου Σκουτέλη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο OPEN ότι: «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν είμαστε όπως πέρυσι. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη, παρελάσεις, τελετές… Αν γίνει παρέλαση, σημαίνει πως δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας».
Υποστήριξε ακόμα πως «στην Ελλάδα όμως δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα», φέρνοντας για παράδειγμα ότι δεν εμβολιάστηκαν αρκετοί. Κατέληξε ότι τα τοπικά lockdowns εξαρτώνται από τους εμβολιασμούς κάθε περιοχής.
Γκίκας: Χώρος συγκέντρωσης οι παρελάσεις
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις άφησε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αχιλλέας Γκίκας.
«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό επίπεδο αυξάνει ραγδαία. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», απάντησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στη Θεσσαλονίκη.
Παυλάκης: Δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις
Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε προ ημερών και ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία του για την πορεία του ιού στη χώρα. Συγκεκριμένα κ. Παυλάκης δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Όπως ανέφερε ο γιατρός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.