ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές, ο κίνδυνος των lockdown και η ανησυχία για τα παιδιά

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ήδη αρκετές περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιβολή μίνι lockdown, παρά τις κυβερνητικές τοποθετήσεις ότι αποκλείεται να ξανακλείσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι, λόγω της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται στο ιικό φορτίο, ενώ φόβοι εκφράζονται και για τη διασπορά της Covid 19 στη μαθητική κοινότητα, δύο εβδομάδες μετά και το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026 και αποτελούν το 29%, σημειώνοντας αύξηση 21% από την προηγούμενη εβδομάδα, στο σύνολο των κρουσμάτων. Παράλληλα, αυξάνονται και οι νοσηλείες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αττική, τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονταν 15 παιδιά.

Οι εκτιμήσεις για την περαιτέρω διασπορά μεταξύ μαθητών είναι δυσοίωνες, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να κάνει λόγο για 50.000-70.000 παιδιά μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς της Covid-19.

Αυτή τη στιγμή, κλειστά τμήματα λόγω κορωνοϊού υπάρχουν σε τρία δημοτικά σχολεία της χώρας, στο δήμο Ξάνθης, στο δήμο Σικυωνιών και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων του υπουργείου Παιδείας, που υπαγορεύουν ότι ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λάρισα και Χαλκιδική

Την ίδια ώρα, εισηγήσεις για την επιβολή μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη κάνουν προς την κυβέρνηση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εντάσσοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό ελληνική πόλη σε αυξημένο συναγερμό.

Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία εντάσσει, εκτός της Θεσσαλονίκης, τρεις ακόμα περιφερειακές ενότητες στο «κόκκινο» λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, ενώ σε πορτοκαλί επίπεδο «πέφτει» η Αργολίδα.

Παράλληλα στο «κόκκινο» παραμένουν Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα και η Καβάλα.

Έτσι, από την ώρα που μία περιοχή γίνει κόκκινη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τεθεί σε lockdown, όπως αναφέρουν οι επιδημιολόγοι. Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά απαγορευτικά, καθώς αφενός αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, αφετέρου τα επιδόματα έχουν τελειώσει. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αδιάψευστα και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, αύριο στην ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας πολύ πιθανό, να ανακοινωθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα καταγράφει πλέον πολύ ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα- με 435 κατεγεγραμμένα κρούσματα τη Δευτέρα. Το γεγονός ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έχουν αρχίζει να πιέζουν το υγειονομικό σύστημα, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στον εμβολιασμό, έχουν ως αποτέλεσμα, η πόλη να βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού, δηλαδή στο κόκκινο.

Τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων όμως, διαπίστωσαν σήμερα ότι και η Λάρισα (με 183 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν την Τρίτη) βρίσκεται στην ίδια… «κόκκινη μοίρα», και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και αυτή, την πορεία της συμπρωτεύουσας.

Μέλη της Επιτροπής, σχολίαζαν στο CNN Greece, ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πόλεις βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, καθώς είναι πόλεις που κατοικούνται από πολλούς φοιτητές, και άρα υπάρχει έντονος συγχρωτισμός, διενέργεια πολλών κορωνοπάρτυ και φυσικά καθόλου προσοχή και τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Επίσης αυτό που αποφασίσθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής, είναι ότι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, οι πολίτες πλέον θα εισέρχονται μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις: ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή rapid test.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

ΕΟΔΥ: 2.187 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι - Στους 323 οι διασωληνωμένοι

Κατά τα λοιπά, σημαντική αύξηση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν οι σημερινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.00).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.152 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +42.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 178 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης