ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά - Οδεύουν προς μίνι lockdown

INTIME

Στο «κόκκινο επίπεδο» του επιδημιολογικού χάρτη covid-19 της Πολιτικής Προστασίας ανέβηκαν οι περιφερειακές ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Καστοριάς, οι οποίες πλέον «φλερτάρουν» με μίνι lockdown.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα αναφοράς 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, το ποσοστό θετικότητας στις παραπάνω περιοχές διαμορφώθηκε ως εξής: Δράμα 2,29%, Καστοριά 3,23% και Ξάνθη 1,57%.

Μόνο χθες, Τετάρτη, στην Καστοριά εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, στη Δράμα 59 και στην Ξάνθη 51. Παράλληλα, χαμηλά είναι και τα ποσοστά των εμβολιασμών στις εν λόγω περιοχές καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι στη Δράμα είναι στο 42,15%, στην Ξάνθη στο 44,79% και στην Καστοριά στο 53,78%.

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους διαμορφώνεται ως εξής: στην Ξάνθη είναι 43, στη Δράμα 42,8 και στην Καστοριά 45,1.

Στο «κόκκινο» παραμένουν και οι περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Καβάλας και Αργολίδας. Αντίθετα, η Ευρυτανία βγήκε από το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας (κόκκινο), προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  2. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επαγρύπνηση για τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, σε επαγρύπνηση παραμένουν οι ειδικοί για την Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, νοσηλειών, αλλά και αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων.

Για το λόγο αυτό, επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να στείλει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για εμβολιασμό των ανεμβολίαστων πολιτών, για μέγιστη ετοιμότητα αλλά και για ανάγκη πρόληψης και τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθεί να έχει αρκετούς ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα 6 στους 10 πολίτες, έχουν γυρίσει την πλάτη στον εμβολιασμό.

Καμπανάκι κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Ωστόσο, διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος.

Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».

Απαντώντας ωστόσο, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει νέους περιορισμούς στη Θεσσαλονίκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης το lockdown της Θεσσαλονίκης.

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στα λύματα

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09 είναι:

- Αυξημένη (41%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18/09 και της Κυριακής 19/09,

- Οριακά αυξημένη (13%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 13/09 και Τρίτης 14/09.

«Από την αρχή του Σεπτέμβρη καταγράφουμε διακυμάνσεις γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που αποτυπώνεται και στον σταθερά υψηλό -σε αναλογία πληθυσμού- αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες μέρες για την πόλη. Δεδομένου ότι στα λύματα μετράμε το ιικό φορτίο και των ασυμπτωματικών φορέων, μπορούμε να πούμε πως από την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε κάποια αξιοσημείωτη έξαρση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, αλλά και τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η αυξητική τάση που παρατηρούμε στις τελευταίες μετρήσεις είναι αναμενόμενη. Έχει άρα αξία να δούμε και να ερμηνεύσουμε εγκαίρως ενδεχόμενες απότομες αλλαγές, που θα δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα προμηνύουν πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα της πόλης πέρυσι το φθινόπωρο, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «δεν έχει κανένα νόημα αυτή η σύγκριση, όταν υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο κι όταν επίσης, έχοντας θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζουμε πλέον καλά ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας κρατήσουν ασφαλείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης