Κορωνοϊός: Ανησυχία των επιστημόνων με φόντο τα τοπικά lockdown
Σημεία σταθεροποίησης δείχνει τη δεδομένη στιγμή η πανδημία στη χώρα μας, ωστόσο, καθώς θα εισερχόμαστε πιο πολύ στο φθινόπωρο, και με τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους, οι ειδικοί «κρούουν» καμπανάκι για έλευση νέου κύματος της πανδημίας, ακόμα και τον επόμενο μήνα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα τοπικά lockdown, σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση του ιού. Συνολικά τέσσερις νέες περιοχές - Καβάλα, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία -μπήκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Στο κόκκινο παραμένουν, επίσης, η Αργολίδα και η Ευρυτανία.
Αντίθετα, από το κόκκινο βγήκαν το Ηράκλειο, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Ικαρία.
Το κριτήριο για να «κοκκινίσουν» οι εν λόγω περιοχές είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, ο αριθμός τον νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημέρες και 14 ημέρες.
Τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις είναι:
1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και υγείας και
2- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Αυτή τη στιγμή και μέχρι αύριο, 16 Σεπτεμβρίου τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται σε: Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία και Αργολίδα.
Τα κρούσματα
Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, αποτυπώνουν την κατάσταση στη χώρα: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχονται σε 2.422. Σε υψηλά επίπεδα ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς (364), ασκώντας σταθερή πίεση στο ΕΣΥ, ενώ ανακοινώθηκαν και 37 θάνατοι.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +9.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.94 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.02).
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 06 Σεπτεμβρίου 2021 - 12 Σεπτεμβρίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.10% σε σύνολο 686.712 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 430.734 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.37%.
Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.456, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.447. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών και εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα η μείωση στα κρούσματα ανήλθε στο 24% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν επαληθευτήκαν οι εκτιμήσεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα μετά τις διακοπές και υπογράμμισε ότι στον έλεγχο της πανδημίας βοηθά η διενέργεια των πολλών τεστ.
Ωστόσο, ο κ Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δήλωσε ότι στις ηλικίες από 0-17 ετών ανήκει το 20-25% των νέων κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε την ανάγκη της τήρησης των μέτρων αλλά και της συνέχισης των εμβολιασμών, λέγοντας ότι κάθε μέρα γίνονται κάποιες δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμοί και μπορούν να πειστούν ακόμα περισσότεροι να εμβολιαστούν.
Θωμαϊδης: Νέο κύμα τον Οκτώβριο με 5.000 κρούσματα την ημέρα
Για έλευση νέου κύματος τον επόμενο μήνα μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως.
«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.
Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.
Καπράβελος: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχτική», μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος παρακάλεσε από την πλευρά του να μην υποτιμάμαι τον ιό καθώς σε ημερήσια βάση , διασωληνόνται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων:
«Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θάνατοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι».
Επιπλέον έστειλε μήνυμα το δικό του μήνυμα προς όλους εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι:
« Αν δεν εμβολιαστείτε και σας προλάβει ο ιός, κάποιοι από εσάς θα χάσουν τη ζωή τους. Είναι κρίμα να χάνουμε ασθενείς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν».
Τζανάκης: Μπορεί να μολυνθούν από κορωνοϊό 50.000 παιδιά μέσα στους επόμενους μήνες
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα παιδιά σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Άλκη Βατόπουλο, Καθηγητή Μικροβιολογίας.
«Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς», είπε ο κ. Τζανάκης στο Mega.
Στη συνέχεια τόνισε πως δεν θα νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.
«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.
Τόνισε μάλιστα ότι τα εμβόλια mRNA έχουν λιγότερες παρενέργειες, σχεδόν μηδενικές. Σε περίπτωση αλλεργίας, υπάρχουν οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστεί.
«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορωνοϊό. Συμπονούμε και συμπάσχουμε με τους γονείς. Θα πρέπει να πούμε όμως ότι σε δύο μέρες δεν μπορώ να φανταστώ μία αντίδραση στον οργανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί άνετα να τεκμηριωθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Η θρόμβωση επίσης δεν μπορεί αν σηματοδοτηθεί μέσα σε δύο ημέρες. Σε αυτό το θάνατο δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο μηχανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Υπάρχουν κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον εμβολιασμό μικρών παιδιών, κάτω των 12 ετών.
Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως οι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση, εφόσον τους έχει σταλθεί SMS.
«Αν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση άμεσα», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.