ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λινού: Το ποσοστό των παιδιών που μεταδίδει τον ιό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα

Κορωνοϊός - Λινού: Το ποσοστό των παιδιών που μεταδίδει τον ιό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα
Intime

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού από τα παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.

Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό.

«Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι τώρα».

«Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς πραγματοποιήθηκε εκτεταμένο testing. Ωστόσο, σε σύνολο 2.919 νέα κρούσματα, τα 805 εντοπίστηκαν σε ανήλικους.

Θεμιστοκλέους: Το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι μικρό - Μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων

«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα», δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις μολύνσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται.

«Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας δώδεκα με δεκαεφτά.

Aναφερόμενος στα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.

«Δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν. Το βασικότερο είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς. Δεν είναι λογικό να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε ιατρείο ή πάνω από κάθε παιδίατρο. Το να μην εμβολιάσει κάποιος και να χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό είναι μια έκνομη ενέργεια. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παιδιάτρους γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Ήρθε για να μείνει. Ο εμβολιασμός είναι ο τρόπος για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Όσοι περισσότεροι εμβολιαζόμαστε τόσο απομακρύνεται αυτή τη πιθανότητα. Ελπίζουμε να γίνει σαν μια βαριά γρίπη».

Aναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα. Είναι συγκεκριμένες κατηγορίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες».