Το άνοιγμα των σχολείων βαρόμετρο για την πορεία της πανδημίας: Ο φόβος και τα «όπλα» των ειδικών
Υπολογισμένο ρίσκο αλλά με οφέλη υψίστης σημασίας θεωρείται το άνοιγμα των σχολείων με τους περιορισμούς που επιβάλει ο κορωνοϊός για δεύτερο συνεχή Σεπτέμβριο με τους ειδικούς να αναμένουν αύξηση κρουσμάτων, αλλά να διατηρούν στην πλειοψηφία τους την αισιοδοξία τους ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα σταθεροποιηθούν σύντομα.
Την Δευτέρα, ημέρα του αγιασμού στα σχολεία όλης της χώρας, εκτός από «καλή σχολική χρονιά» η ευχή ήταν μία: να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά και να μην αναγκαστούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να επιστρέψουν σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης.
Η αυξητική πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες είναι αναμενόμενη και υπολογίζεται να φτάσει ακόμη και το 20%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Δεδομένη την αύξηση κρουσμάτων θεωρεί και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.
Σχολιάζοντας τα ανησυχητικά στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι είναι κάτι ανησυχητικό. «Σίγουρα μας ανησυχούν. Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα».
Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, από τα περίπου 800.000 self test που έγιναν από την Κυριακή ως το πρωί της Δευτέρας, βρέθηκαν 1.000 με 1.500 παιδιά θετικά.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, δίνοντας βαρύτητα στον εμβολιασμό, προκειμένου να μην ξανακλείσουν τα σχολεία.
Παιδιά στη νοσηλεία
Περίπου 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί προοδευτικά να νοσηλευτούν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προτείνον τας να εξεταστεί η λύση της τηλεκπαίδευσης και η ελαστικότητα στις απουσίες.
Κληθείς να σχολιάσει ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.000 κρούσματα μόνο σε παιδιά, ο καθηγητής εξήγησε ότι έχουμε περίπου 750.000 παιδιά έως 15 χρόνων, και από αυτά θα έρθουν σε επαφή σε ποσοστό τουλάχιστον 20 με 25% με τον ιό.
«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν... Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.
«Δεν μιλάω για να τρομοκρατήσω ή να φοβίσω. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ τα παιδιατρικά τμήματα, αυτά τα 500 παιδιά θα είναι σταδιακά, βδομάδα τη βδομάδα. Κοιτάζω τους γονείς στα μάτια και τους λέω αυτά είναι τα δεδομένα» διευκρίνισε ο Νίκος Τζανάκης.
Κεραμέως: Να τρέξουν να εμβολιαστούν
Στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα σχολεία τον εντοπισμό κρούσματος σε μαθητές αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα εάν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου.
Σχετικά με την ανησυχία των γονέων για την αλλαγή αυτή στο πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυο παράγοντες που διαφοροποιούν την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή: «Το εμβόλιο αλλάζει τα δεδομένα και είναι το πρώτο στοιχείο, ενώ το 2ο είναι το αυξημένο testing».
Συγκεκριμένα, η υπουργός τόνισε ότι αν κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον ιό, οι συμμαθητές του στο τμήμα θα κάνουν 7 τεστ μέσα στην εβδομάδα.
«Ακολουθούμε την διεθνή τάση. Τα παιδιά θα κάνουν εργαστηριακό τεστ, είναι ασφαλές. Πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει τόσο αυξημένος έλεγχος. Εβδομάδες συζητάγαμε για το πρωτόκολλο με τους ειδικούς», πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.
Σε ερώτηση για το αν το σχολείο θα είναι ελαστικό στο ζήτημα με τις απουσίες παιδιών σε περίπτωση κρούσματος επειδή οι γονείς του φοβούνται να το στείλουν για μάθημα, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες.
Επιπλέον, η κυρία Κεραμέως έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα:
«Απευθύνομαι σε κάθε γονέα. Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της παιδείας, η δια ζώσης λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων. «Στόχος μας είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά και η παροχή εκπαίδευσης. Οφείλουμε σαν πολιτεία να προσφέρουμε και τα δύο».
Αναφορικά με το ζήτημα εγκατάστασης εμβολιαστικών κέντρων στα σχολεία όπως προανήγγειλε ότι θα συμβεί στα πανεπιστήμια, η υπουργός διευκρίνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση ωστόσο είναι περίπλοκο καθώς για τον εμβολιασμό των μαθητών χρειάζεται γονική συναίνεση.