ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γιατί το τεστ αντισωμάτων δεν συνιστά αποδεικτικό ανάγκης για τρίτη δόση εμβολίου

Κορωνοϊός: Γιατί το τεστ αντισωμάτων δεν συνιστά αποδεικτικό ανάγκης για τρίτη δόση εμβολίου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ρωτήθηκε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, για τα τεστ αντισωμάτων έναντι της Covid 19.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα τεστ αντισωμάτων, ώστε να γνωρίζει ο καθένας – εν προκειμένω οι υγειονομικοί – αν χρειάζονται ενισχυτική (αναμνηστική) δόση του εμβολίου, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε:

«Το τεστ των αντισωμάτων, η δοκιμασία ελέγχου εξαρχής φάνηκε ότι είναι χρήσιμη για μελέτες οροεπιδημιολογικές. Όχι για χρησιμοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ επανάληψη έχετε ακούσει ότι δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων. Δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική να γίνεται προσδιορισμός αντισωμάτων έτσι ώστε κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο. Οι μελέτες έχουν δείξει τη ροπή μείωσης των αντισωμάτων στο εξάμηνο για αυτό και ο χρόνος για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι μετά από έξι ή οκτώ μήνες».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Κατά τα λοιπά, μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορωνοϊό.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΕΟΔΥ: Σημαντική αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Την ίδια στιγμή, μετά το «πρώτο κουδούνι», κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να κερδηθεί το «στοίχημα» της παραμονής των σχολείων ανοιχτών και του περιορισμού των πιθανοτήτων για μια νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα (13/09) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα εξής:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».