ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εισαγγελική παρέμβαση για τα πλαστά πιστοποιητικά στη Δράμα

Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την παρέμβαση των δικαστικών Αρχών προκάλεσαν οι καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας περί πλαστών πιστοποιητικών νόσησης που ζητούσαν από εργαστήρια ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, η πλειοψηφία των… αιτημάτων για «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης αφορούν σε εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, καθώς και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτικοί υπάλληλοι κ.ά.).

Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, σήμερα το μεσημέρι παρενέβη στο ζήτημα η εισαγγελία, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να δίνει εντολή για προανακριτική εξέταση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής προσπάθειες εξιχνίασης κυκλωμάτων που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από την 4η ΥΠΕ να εξαιρεθούν τα rapid test από την πλατφόρμα έκδοσης πιστοποιητικών νόσησης. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας δηλώνουν ότι πρόκειται για κύκλωμα και ότι είναι βέβαιοι για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Θάνος Πλεύρης: Θα γίνουν παντού έλεγχοι

Στο θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν παντού έλεγχοι, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται του πλαίσιο των ελέγχων.

Επίσης, εκτίμησε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.
Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι «δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις. Όμως κάνοντας την έρευνα βλέπουμε ότι τα τρία γειτονικά εμβολιαστικά κέντρα από τον Παλαμά είχαν AstraZeneca, ο Παλαμάς είχε Pfizer, οπότε υπήρχε μια λογική, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ζήτημα υποχρεωτικότητας. Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο να πάει και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα. Άλλο ένα κομμάτι της έρευνας είναι και εμβολιασμοί οι οποίοι δεν έγιναν, και κάποιος μπήκε στο σύστημα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας».

Και συνέχισε: «Αυτό που με ανησυχεί ως υπουργό και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση. Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει η ιχνηλάτηση και ο εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί. Δημιουργούμε αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε από δω και πέρα ο οποιοσδήποτε υπάλληλος να σκεφθεί παρά πολύ σοβαρά ακόμα και για έναν φίλο ή αν υπάρχει χρηματισμός να κάνει την οποιαδήποτε πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε καινούργιες περιπτώσεις γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πλέον είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να γίνει επισταμένη έρευνα μετά την ψηφιση της υποχρεωτικότητας για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο ώστε να εξαντλήσουμε τον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης