ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το κρίσιμο στοίχημα του φθινοπώρου - «Καμπανάκι» για εμβολιασμό, τεστ και μέτρα

Κορωνοϊός: Το κρίσιμο στοίχημα του φθινοπώρου - «Καμπανάκι» για εμβολιασμό, τεστ και μέτρα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εικόνα σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας, όπως επισήμαναν κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόσο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Με δεδομένο, ωστόσο, το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, αλλά και το ότι εισερχόμαστε πλέον για τα καλά στο φθινόπωρο, με τον καιρό να ψυχραίνει, οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως αναμενόμενη, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για αύξηση της μεταδοτικότητας που περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία ξεκινάει από την Βόρεια Ελλάδα και σχετίζεται με τη μετάβαση από τους εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς λόγω της μεταβολής του καιρού.

Χαρακτηριστική είναι και η φράση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία τόνισε πως η πανδημία «συνεχίζει να καλπάζει» και κάλεσε όλους να κρατάνε τα μέτρα και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Αποτυπώνοντας τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας και ύφεση τις 15 τελευταίες μέρες, η οποία διαφαίνεται κυρίως στα νέα κρούσματα και τις νέες εισαγωγές. Αντίθετα, όπως είπε, παραμένει αυξημένος ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μείωση 20%. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%.

Επίσης ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη.

Στο σημείο αυτό, η καθηγήτρια τόνισε πως στη συντριπτική πλειοψηφία όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Στα θετικά καταχωρείται πως δεν αποτυπώνεται αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, με την κ. Παπαευαγγέλου να χαρακτηρίζει την πορεία της πανδημίας τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη ικανοποιητική.

«Ο φόβος που υπήρχε ότι θα γυρίσουμε από τα νησιά και μέσα στο Σεπτέμβριο θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν το είδαμε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιοχές της Ελλάδας όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο. Αυτές είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ευρυτανία, η Ροδόπη, τα Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συμβολή των self test στον έλεγχο της πανδημίας, λέγοντας πως περίπου 30% των συνολικών νέων διαγνώσεων προκύπτουν από θετικό self test.

Εικόνα σταθεροποίησης της πίεσης στο ΕΣΥ

Για σαφή σημεία σταθεροποίησης έκανε λόγο από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση σε όλη την επικράτεια την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 20%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μια σημαντική αύξηση κατά 20%-30% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στην πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ότι παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα γύρω στο 6%. Ο αριθμός όμως των νέων εισαγωγών φαίνεται να υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης, ίσως και υποχώρησης κάτω από το 1.

«Η επιδημία βρίσκεται σε μια φάση συρρίκνωσης για δεύτερη συνεχή εβδομάδα κάτι που αναμένουμε να αποτυπωθεί σύντομα και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας», σημείωσε.

«Καμπανάκι» για μέτρα και εμβολιασμούς

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, και τόνισε τους δύο βασικούς πυλώνες της προληπτικής αντιμετώπισης της επιδημίας σε αυτή τη φάση.

Πρώτος πυλώνας είναι ο εμβολιασμός και δεύτερος πυλώνας η συμμετοχή στην αυτοδιάγνωση.

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των οδηγιών που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δομές υπογράμμισε η Β. Παπαευαγγέλλου.

Όπως είπε, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά το πρώτο διάστημα που θα ανοίξουν τα σχολεία επειδή θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι και έτσι θα εντοπίζονται ασυμπτωματικοί φορείς.

«Μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», συμπλήρωσε και κάλεσε σε πιστή τήρηση των οδηγιών για τα τεστ στα σχολεία.

Το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστ των ανεμβολίαστων μαθητών και καθηγητών δύο φορές την εβδομάδα είπε και τόνισε πως δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών μας προς διάσωση των μεγαλυτέρων. Θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον, υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμα ότι είναι αυτονόητο ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι αντίθετα με ότι συνέβαινε πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται.

Στόχος είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, σήμερα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Είναι θετικό όπως τόνισε το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Γυμνάσια είναι 14%.

Για την εμπλοκή παιδιάτρων στον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Νέα μέτρα σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Με στόχο την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού καθώς οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες αναμένεται να φέρουν συνωστισμό σε εσωτερικούς χώρους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοίνωσε:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

  • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
  • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
    • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
  • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
    • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.