Εμβολιασμοί: Η Ελλάς ανήκει στην… Ανατολή - Προς αναζήτηση λύσεων για αποφυγή κρίσης στο ΕΣΥ
Στην αρχή ενός κρίσιμου φθινοπώρου βρίσκεται επιδημιολογικά και υγειονομικά η χώρα, με την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι κατάλληλες κινήσεις, που θα φέρουν την ασφάλεια που επιζητούν οι πολίτες.
Εν μέσω ανεμβολίαστων υγειονομικών, έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, παραιτήσεων διοικητών, κενών θέσεων στα νοσοκομεία και φυσικά μιας έκρυθμης και μάλλον πρώιμης επιδημιολογικής εικόνας. Ο διοικητής του ΝΙΜΙΤΣ δήλωνε ανένδοτος να εμβολιασθεί και τελικά παραιτήθηκε χθες, Τετάρτη, ενώ κάτι λιγότεροι από 6.000 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εξαιτίας της άρνησής τους να εμβολιαστούν.
Το φθινόπωρο ξεκινά με ένα ποσοστό θετικότητας πάνω από 2,7%- το οποίο σε ορισμένες περιοχές όπως η Ηλεία, ξεπερνά το 4,6% -με τριψήφιο αριθμό διασωληνωμένων και με θανάτους που βρίσκονται στις παρυφές των 50 ανθρώπων ανά ημέρα.
Υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, σχολίαζε πριν μερικές ημέρες, ότι θα υπάρξει αυτορρύθμιση της κατάστασης και ότι τελικά σήμερα, έπειτα από ενάμισι σχεδόν χρόνο, κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να διαχειρισθούν την πανδημία και τελικά πώς να προστατευθούν. Είναι γεγονός, ότι όλοι μας έχουμε αποκτήσει και γνώση και εμπειρία, ο ιός όμως είναι ακόμη εδώ…
Και κάπου στο βάθος, η επιχείρηση «Ελευθερία» ασθμαίνουσα, η οποία έχει κολλήσει στο 64,2% της εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.
Γιατί άραγε δεν μπορούμε και εμείς να φθάσουμε ποσοστά που αγγίζει η Πορτογαλία, όπως 85% σε εμβολιασμούς; Μήπως δεν έχουμε ένα εξαιρετικό και προχωρημένο επιχειρησιακό σύστημα εμβολιασμών, όπως χαρακτηρίζεται από το σύνολο των πολιτών; Γιατί δεν μπορούμε να πείσουμε περαιτέρω μία ομάδα ατόμων, που αντιστέκεται σθεναρά; Υπάρχουν κίνητρα τα οποία μπορούμε να σκεφθούμε για τους πιο διστακτικούς και φοβισμένους; Και δεν εννοούμε τα οικονομικά μόνο κίνητρα…
Φαίνεται τελικά πώς όλο το ζήτημα έχει να κάνει με την κουλτούρα μας. Δεν είναι Βορράς και Νότος, αλλά διάκριση Ανατολής και Δύσης. Ναι, καλά καταλάβατε, η Ελλάδα ανήκει στην… Ανατολή και η Πορτογαλία στη Δύση. Τουλάχιστον αυτή την εξήγηση έδωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους σε ερώτηση του CNN Greece τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα Βαλκάνια και λίγο πιο κάτω από τις δυτικές χώρες, όσον αφορά στην εμβολιαστική της κάλυψη. Η χώρα μας επίσης, βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, αναφορικά με τους μέχρι σήμερα εμβολιασμούς. Βεβαίως θα θέλαμε να πάμε στα επίπεδα της Πορτογαλίας η οποία καταγράφει ποσοστά εμβολιασμού της τάξης του 85%».
Να θυμίσουμε ότι την ημέρα εκείνη, οι διασωληνώσεις είχαν φθάσει τις 379 και οι θάνατοι από κορωνοϊό τους 47. Νούμερα πολύ υψηλά και επικίνδυνα για αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η σχολική χρονιά και με το 64,2% να είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Κώδωνας κινδύνου για τα κενά στο ΕΣΥ
Και ερχόμαστε στο μείζον θέμα της λειτουργίας των νοσοκομείων, στο οποίο ήδη τα κενά έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), Γεώργιος Τσόλας, τα κενά στο ΕΣΥ είναι ήδη μεγάλα, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό, καθώς βρισκόμαστε στο 4ο πανδημικό κύμα και με έναν χειμώνα μπροστά μας, στον οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ. Τι άλλο θα κυριαρχήσει ωστόσο, δεν γνωρίζουμε… Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι πώς θα πάρουμε μία βαθιά ανάσα ελευθερίας, την άνοιξη του 2022.
Τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Σύμφωνα με τροπολογία, οι κενές θέσεις στο ΕΣΥ θα καλυφθούν από επικουρικό προσωπικό, όπως είχε ανακοινώσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ωστόσο, μετά τον εμβολιασμό των υγειονομικών οι τελευταίοι μπορούν να επιστρέψουν στο πόστο τους (ακριβώς την επόμενη ημέρα από την πρώτη δόση εμβολιασμού τους, και όχι μετά από 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), αλλά μάλλον, όχι όμως στις ίδιες οργανικές θέσεις.
Και το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι: Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής οι υγειονομικοί- γιατροί και νοσηλευτές- τους οποίους πριν ένα χρόνο χειροκροτούσαμε και υμνούσαμε, αποκαλώντας τους «ήρωες», σήμερα γιατί πρέπει να τους ρίξουμε το ανάθεμα…
Πρώτον με την στέρηση του μισθού τους και δεύτερον με την παύση της εργασίας τους.
Βεβαίως το ζήτημα του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά μείζον και εκ των ων ουκ άνευ, όμως στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να συζητάμε καν για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ανθρώπους της Υγείας.
Να σημειώσουμε ότι όπως αποφάσισαν χθες τα μέλη της Επιτροπής, και όπως θα ανακοινωθεί σήμερα το πιο πιθανό, είναι ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή και βγαίνουν θετικοί στον COVID, θα πρέπει να επαναλάβουν το rapid, ή PCR test τους σε 24ώρες σε δημόσια δομή.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας- με τον Θάνο Πλεύρη και καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρωταγωνίστρια στη διαχείριση της πανδημίας από το νοσοκομείο Σωτηρία Μίνα Γκάγκα) έχει μία μοναδική ευκαιρία, να αντιστρέψει το πρόβλημα και να δώσει απτές και πρακτικές λύσεις, για το καλό της δημόσιας υγείας, των ασθενών και του υγειονομικού συστήματος.
Ένα ερώτημα που πλανάται επίσης -χωρίς να έχει δοθεί απάντηση- είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αναφέρουν πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της Υγείας, με την εργατικότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά του, υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και ας πετροβολήθηκε άπειρες φορές.