Εμβόλιο κορωνοϊού: Επέκταση υποχρεωτικότητας ante portas – Ποιους εργαζομένους θα αφορά
Η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές υγείας ανοίγει την πόρτα και σε άλλες ομάδες εργαζομένων σε «ευαίσθητα» επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να επίκεινται ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στο μήνα.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ανύποπτο χρόνο, είχε πει ότι η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.
Υπογραμμίζεται πως για την επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά μια υπουργική απόφαση.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από τον κορωνοϊό και είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες διασωλήνωσης.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο, η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί στους ένστολους σε στρατό, αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική. Αυτό θα γίνει με διαφορετικές ταχύτητες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπηρεσίας.
Επίσης φαίνεται πως θα υποχρεωθούν σε εμβολιασμό όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, σε γραφεία που έχουν άμεση συναλλαγή με το κοινό, όπως στα ΚΕΠ, την εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς, αναφέροντας ότι «οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία».
«Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού. Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς αν παραστεί ανάγκη, αν και τα ποσοστά εμβολιασμών εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Για υποχρεωτικό εμβολιασμό του «στενού κρατικού παράγοντα, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων» έκανε λόγο την Τρίτη ο καθηγητής του Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων στα παιδιά που νοσηλεύονται από κορωνοϊό.
«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες... Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;», διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.
«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης.
«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση», τόνισε σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ.