Κορωνοϊός: Έρευνες και σε άλλες περιοχές για πλαστά πιστοποιητικά - Τσουχτερά πρόστιμα για παραβάτες
Ανανεώθηκε:
«Συναγερμός» έχει σημάνει στις Αρχές μετά την αποκάλυψη των εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχουν μπει και άλλα εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειας, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και εργαστηριακών τεστ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις ντόμινο. Στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Open μεταξύ των περιοχών αυτών αναφέρθηκαν εκτός της Καρδίτσας, η Θεσσαλονίκη, η Ικαρία, η Καβάλα, η Δράμα και η Σαντορίνη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας βρίσκονται ακόμη 4 εμβολιαστικά κέντρα της περιφέρειας, ενώ ελέγχονται και καταγγελίες για χορήγηση πλαστών rapid test σε ξένους τουρίστες στην Σαντορίνη.
Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Alpha, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Διεύθυνση των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης με τα εικονικά πιστοποιητικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας αλλά και τις προεκτάσεις της. Δηλαδή, την υπόθεση με την αρνήτρια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Κοζάνης που φέρεται να έχει εμβολιαστεί και εκείνη εικονικά στο κέντρο της Καρδίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.
Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνώνται τουλάχιστον δυο ακόμη περιπτώσεις που, ενδεχομένως, δεν έχουν τηρήσει τις σχετικές διαδικασίες, με τη μια να αφορά σε γιατρό του Μαμάτσειου.
Σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ο σύζυγος της γυναίκας που προμήθευε τα πλαστά πιστοποιητικά στο ΚΥ Παλαμά είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και το βασικό ερώτημα είναι αν γνώριζε και αν γνώριζε τι έκανε για να σταματήσει τις πράξεις της συζύγου του.
Έρευνες γίνονται και έπειτα από καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία. Ελέγχονται επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα παιδιάτρου με πιστοποιητικό νόσησης, οι συνάδελφοι της οποίας όμως δεν ενθυμούνται ποια περίοδο είχε νοσήσει.
Πλέον, έλεγχοι γίνονται και προληπτικά σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα, με τους υπεύθυνους να τσεκάρουν τον αριθμό των εμβολιασμών σε κέντρα ανά ημέρα και εάν αυτός υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο ορισμένες ημέρες. Ακόμη, ελέγχονται εμβολιαστικά κέντρα όπου εμφανίζεται να μην έχει περισσέψει καμία δόση εμβολίου.
Υπό απόλυση η υπάλληλος του ΚΥ Παλαμά
Στην ολοκλήρωση του πορίσματος για τα πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά της Καρδίτσας προχώρησε η 5η Υγειονομική Υπηρεσία με τη διοικητική υπάλληλο που εμπλέκεται να παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες 34 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την εν λόγω υπάλληλο.
Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για ένα μήνα. Παράλληλα το πόρισμα της ΕΔΕ θα κατατεθεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ την Πέμπτη στην εισαγγελία Καρδίτσας, που έχει άλλωστε αναλάβει να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή του Προϊσταμένου Εφετών Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η διοικητική υπάλληλος «πιάστηκε» όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δυο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε. Στη λήξη της βραδινής βάρδιας η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.
Η διοικητική υπάλληλος, που εργάζεται 12 χρόνια στο Κ.Υ Παλαμά, από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή για να βοηθήσει στο μεγάλο εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της.
Τα 34 άτομα που εμβολιάστηκαν εικονικά φαίνεται ότι είναι όλα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της υπαλλήλου και ότι δεν πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού
Τις επόμενες μέρες, θεωρείται βέβαιο, ότι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.
Τι είπε η διοικητική υπάλληλος για τα πλαστά πιστοποιητικά
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλεκόμενη υπάλληλος εμφανίστηκε μετανιωμένη ενώπιον του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ και παραδέχθηκε τις πράξεις της. Φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε πως μόνο αυτή έχει την ευθύνη και κανένας άλλος. Όσον αφορά τα κίνητρά της φέρεται να υποστήριξε πως σκοπό είχε να εμφανίσει εμβολιασμένους συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα που δεν ήθελαν να κάνουν πραγματικά το εμβόλιο αρνούμενη κατηγορηματικά ότι πήρε χρήματα για τις πράξεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», λίγο πριν μπει στο γραφείο του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, η υπάλληλος βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους της στο Κ.Υ. Παλαμά που βρίσκονταν επίσης εκεί για να καταθέσουν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η υπάλληλος, την οποία συνόδευσε ο αστυνομικός σύζυγός της, τους πλησίασε και αφού τους ζήτησε συγνώμη, τους είπε: «Θα μπω μέσα και θα τα παραδεχτώ όλα. Μόνο εγώ έχω την ευθύνη, εσείς δεν φταίτε σε τίποτα. Συγγνώμη από όλους σας».
Τσουχτερά τα πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά
Αυστηροποίηση των ποινών σε όποιον συμμετέχει στην έκδοση ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid-19, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίζεται σήμερα.
Ειδικότερα, επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ:
α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει, και
β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.