ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε άνοδο οι επιδημιολογικοί δείκτες - Αγωνία για νοσηλείες - ΜΕΘ πριν ανοίξουν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Σε άνοδο οι επιδημιολογικοί δείκτες - Αγωνία για νοσηλείες - ΜΕΘ πριν ανοίξουν τα σχολεία
AP Photo/Kyle Green

Το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων έχει επιτείνει την αγωνία σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας κατά το τέταρτο κύμα. Τον τελευταίο μήνα τα επιδημιολογικά δεδομένα σημείωσαν άνοδο, και παρά την τάση σταθεροποίησης, η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας μοιάζει να αργεί ακόμη. 

Την ερχόμενη Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες. Οι ειδικοί όμως εκφράζουν ανησυχία κατά πόσο τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα δύο τεστ μέσα στην εβδομάδα των μαθητών θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19.

Ζητούν επομένως από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία. Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Όπως επισήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών.

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά και έφηβοι

Όπως συνέχισε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων γίνεται για τρεις λόγους: α) για την προστασία των ίδιων των παιδιών, β) για την προστασία της κοινότητας όσον αφορά στη μετάδοση του κορωνοϊού και γ) για να περιοριστούν οι πιθανότητες να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Αύξηση κρουσμάτων

Εξάλλου, στα στοιχεία των τελευταίων 30 ημερών, που ερμηνεύουν οι επιδημιολόγοι, διαφαίνεται μία σταθερή, αλλά με αυξομειώσεις, πορεία των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα, αλλά και μία διαρκής αύξηση των ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ και εκείνων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται η μεταδοτικότητα του ιού στις μικρές ηλικίες και η ενδοοικογενειακή εξάπλωσή της σε μεγαλύτερες ηλικίες, που οδηγούν στις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις.

Το αριθμητικό δείγμα αυτών των στοιχείων από τις 5 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, όπως δημοσιεύσει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι αυτό που έχει κάνει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φαίνεται η αυξητική τάση των νοσηλειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς στις 5 Αυγούστου νοσηλεύονταν 192 πολίτες διασωληνωμένοι, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου αυτός ο αριθμός ανέβηκε στους 370 ανθρώπους. Στις 15 Αυγούστου οι νοσηλείες στις ΜΕΘ ήταν 236, στις 25 Αυγούστου 326, στις 31 Αυγούστου 354, με τελική κατάληξη τις 370, πριν από τέσσερις ημέρες.

Αντίστοιχα αυξητική πορεία είχαν και οι απλές νοσηλείες. Στις 5 Αυγούστου αυτές ήταν 1.425 και 2.136 στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ η κορύφωση των νοσηλειών αυτές τις 30 ημέρες ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στις 2.285. Ανά 10ήμερα η αύξηση είναι χαρακτηριστική, καθώς τον Δεκαπενταύγουστο οι απλές νοσηλείες ήταν 1.642, στις 25 Αυγούστου 2.035, στις 31 Αυγούστου 2.230 και 2.136 πριν από τέσσερις ημέρες.

Το σύνολο των νοσηλειών, στις 5 Αυγούστου ήταν 1.617 και 2.506 στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο οι νοσηλείες έφθαναν τις 2.214.

Το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων στις 5 Αυγούστου ήταν 24.749 και στις 3 Σεπτεμβρίου 27.162, ωστόσο δύο ημέρες υπήρξε μεγαλύτερη κορύφωση, όπως στις 15 Αυγούστου με 31.095 ενεργά κρούσματα και στις 25 Αυγούστου ο μεγαλύτερος αριθμός των 31.487 ενεργών κρουσμάτων.

Αυτά τα νούμερα και κυρίως εκείνα των νοσηλειών σε ΜΕΘ και απλές κλίνες έχουν κάνει τους ειδικούς να μιλούν για την αναγκαιότητα εμβολιασμού των εφήβων, οι οποίοι έχουν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, συμπαρασύροντας αυξητικά τις νοσηλείες των ίδιων, ευάλωτων ομάδων και μεγαλύτερων ηλικίας ατόμων.

Σημειώνεται πως στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα 29 έγκυοι γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο έχουν καταλήξει, με τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αναφέρουν την ανάγκη εμβολιασμού και των εγκύων.