ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ «ώρα μηδέν»: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από σήμερα - Αντιδράσεις και αναταράξεις

ΕΣΥ «ώρα μηδέν»: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από σήμερα - Αντιδράσεις και αναταράξεις
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με φόντο μία νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας -η οποία ανέλαβε μόλις χθες τα καθήκοντά της- ξεκινά σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα βρουν κλειστές τις πόρτες του ΕΣΥ, καθώς η σύμβαση εργασίας του θα τεθεί σε αναστολή, θα πρέπει να επιστρέψουν το 15ήμερό τους, ενώ όταν επιστρέψουν ενδεχομένως να μετακινηθούν σε άλλη θέση.

Μία συνθήκη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στη λειτουργία του ΕΣΥ, ειδικά τώρα, που εισερχόμαστε στο φθινόπωρο και όπως όλα δείχνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και άρα οι ανάγκες σε προσωπικό και σε ΜΕΘ είναι πραγματικά μεγάλες.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, τόνισε πριν δύο ημέρες ο τέως -πλέον- αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρει σε κανέναν η αναστολή, ούτε στο σύστημα Υγείας, ούτε στους ασθενείς και φυσικά ούτε στους ίδιους τους υγειονομικούς. Κανείς δεν περισσεύει και είναι όλοι πολύτιμοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα θεσμικά όργανα των νοσηλευτών, εκτιμάται ότι γύρω στους 10.000 με 15.000 υγειονομικούς παραμένουν σήμερα ανεμβολίαστοι, οκτώ και πλέον μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού.

Ας δούμε στην συνέχεια, μερικά παραδείγματα από τα νοσοκομεία της χώρας και τι αποφάσισαν οι υγειονομικοί, όσον αφορά στον εμβολιασμό τους:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάτρα, όπου στα τρία νοσοκομεία της πόλης, υπολογίζονται σε 680 οι υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν (εξ αυτών, 60 είναι γιατροί, 430 νοσηλευτές, και περίπου 190 διοικητικοί), κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα έως ότου καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές σύμβασης.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 150 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ενώ στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε 120.

Την ίδια ώρα, από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, από τους 1.425 εργαζόμενους λιγότεροι από 50 παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και τα νησιά των Κυκλάδων.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι επικεφαλής της δέχθηκαν 640 αιτήματα υγειονομικών που ζητούν εξαίρεση από τον εμβολιασμό, επικαλούμενοι θέματα υγείας. Ωστόσο, το 85% των αιτήσεων απορρίφθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές, γεγονός, που στέλνει αναμφισβήτητα ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πιέσει μέχρι τέλους, προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος εμβολιασμός, ειδικά στους ανθρώπους της Υγείας.

Άλλωστε η πανδημία είναι ακόμη εδώ, η μάχη δεν έχει τελειώσει, η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ σαρώνει και είναιάκρως μεταδοτική, ενώ χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμένους πολίτες ώστε να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι έχουμε πετύχει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 62,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να στείλουν προς όλους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς επιστολή, με την οποία θα τους ενημερώνουν για ύστατη φορά, αναφορικά με την υποχρέωσή τους, να εμβολιαστούν.

Και το παρακάτω σημείο έχει ενδιαφέρον: Όσοι εμβολιαστούν σήμερα δεν θα τεθούν σε αναστολή, καθώς θα δοθεί μία σιωπηρή παράταση και φυσικά θα πληρωθούν κανονικά. Ωστόσο, όσοι εμβολιαστούν από τις 2 Σεπτεμβρίου και μετά, αφενός θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, αφετέρου η απόφασή τους αυτή θα έχει αντίκτυπο στο μισθολογικό τους. Επιπλέον όταν επιστρέψουν, ίσως να μην συνεχίσουν στη θέση που εργάζονταν, και το πιο πιθανό είναι ότι θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο, είχε τονίσει εμφατικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Προκειμένου δε να καλυφθούν τα κενά στο σύστημα Υγείας, από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα, ώστε να δηλώσουν ενδιαφέρον οι επικουρικοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν όσους υγειονομικούς τεθούν σε αναστολή. Όπως είχε τονίσει, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η πλατφόρμα των νοσηλευτών θα παραμείνει ανοικτή για λίγες ημέρες, ενώ η πλατφόρμα των γιατρών, είναι διαρκώς ανοικτή.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι η στρατηγική αυτή δεν είναι τιμωρητική, αλλά αφορά στην προστασία της δημόσιας Υγείας, ο κλάδος των υγειονομικών, στηλιτεύει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Στο θέμα της υποχρεωτικότητας, αναφέρθηκε ενδελεχώς χθες, και η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας, τόσο ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα.

Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι αναταράξεις σε εργασιακό επίπεδο των υγειονομικών, δεν μπορούν να αφήσουν αλώβητο το σύστημα Υγείας.

Το δίδυμο Πλεύρης – Γκάγκα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει μία μεγάλη ευκαιρία μπροστά του να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί και να σταματήσει τις αναταράξεις. Άλλωστε η πνευμονολόγος και συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία από το 2006 και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα έχει μεγάλη εμπειρία από το σύστημα Υγείας και τη διαχείριση της πανδημίας. Θα μπορούσε να επιστρέψει στην στρατηγική της πειθούς, ή να βρει άλλους τρόπους για να… νουθετήσει τελικά τα πιο αξιόμαχα μέλη του ΕΣΥ για τον εμβολιασμό.