ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες - Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown

ΙΝΤΙΜΕ

Στραμμένα στο φθινόπωρο είναι τα βλέμματα των ειδικών και της κυβέρνησης στο τομέα της πανδημίας στη χώρα μας καθώς το καλοκαίρι φεύγει με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και περιοχές να «απειλούνται» με μίνι lockdown καθώς τελειώνουν οι διακοπές.

Την ίδια ώρα, οι εκδρομείς που δεν έχουν εμβολιαστεί συστήνεται να κάνουν δύο self test κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Τα self test θα διανέμονται δωρεάν από τα φαρμακεία και αφορούν τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

- Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

- Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

- Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Ακόμη, οι ειδικοί επίσης απευθύνουν έκκληση σε όσους γυρίζουν από διακοπές να αποφύγουν να συναντήσουν για ένα διάστημα 7 -10 ημερών, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Παράλληλα, τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, η Καβάλα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά τα νησιά, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Νάξος και η Ικαρία.

Πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid

Την ίδια ώρα, η πανδημία συνεχίζει να πιέζει το σύστημα Υγείας. Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της.

Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτεμβρίου οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

Σε μίνι «lockdown» η εστίαση από 13 Σεπτεμβρίου

Με νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, υπάρχουν αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης.

Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα, στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από τις 13/9 μπαίνει σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση» δήλωσε στο ΜEGA ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας για μέτρα που η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει», είπε. Όπως ανέφερε, ο ίδιος και οι υπόλοιποι άνθρωποι της εστίασης, ανέμεναν από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρευστότητα, ενίσχυση στο θέμα των ενοικίων αλλά και τη μέριμνα για τις αναστολές εργασίας.

Παράλληλα, συνέχισε, ο κλάδος της εστίασης είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα. «Από 13 του μηνός θα είμαστε απέναντι από τους πελάτες μας» υπογράμμισε.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τρίτη δόση

Την ίδια στιγμή, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας συζητά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Πέτσας στο Mega.

Σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο, είπε:

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης».

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, επίσης δεν αποκλείεται να επεκταθούν οι ομάδες πολιτών που πρέπει να την κάνουν.

«Η τρίτη δόση συζητείται ευρύτερα και για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό τους. Η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και θα υπάρξει απάντηση σύντομα. Ισχύει για όλες τις κατηγορίες και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιχειρησιακά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Θα δώσουμε την ακριβή ημερομηνία για την τρίτη δόση» δήλωσε o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης