ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Kαζάνι που βράζει» ο Πειραιάς - τι απαντά ο πατέρας του βρέφους

CNN Greece

Η φωτογραφία του λίγων μηνών μωρού το οποίο βρέθηκε ανάμεσα στους πρόσφυγες και το λιμενικό το πρωί της Τετάρτης αδιαμφισβήτητα προκάλεσε αίσθηση αν όχι και οργή.

Ρεπορτάζ : Nικολέττα Παπάζογλου, Λευτέρης Σουχάιμπ 

Ο πατέρας του παιδιού Ghalam θέλοντας να εξηγήσει την κίνηση του αυτή είπε πως το λιμενικό προσπάθησε να συλλάβει τον αδερφό του τον Hashamat, και σε μια προσπάθεια υποστήριξης προς αυτόν σήκωσε το μωρό και κάλεσε το λιμενικό να συλλάβει όλη την οικογένεια.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο CNN Greece είπε πως «όλοι φοβόμαστε και όλοι έχουμε παιδιά. Σκοπεύουμε αύριο να πάρουμε τα παιδιά μας και να κάτσουμε στον δρόμο».

Παράλληλα, σε ερώτηση για το τι είπε στην αστυνομία μετά το περιστατικό τόνισε πως ζήτησε συγγνώμη για την κίνηση αυτή.

Όπως είπε η αστυνομία τους είπε πως στην Ελλάδα έχουμε πολλά κέντρα φιλοξενίες που θα μπορούν να πάνε καθώς μένοντας στο λιμάνι του Πειραιά εκτίθενται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Κλείνοντας υπογράμμισε: "ήρθαμε σε μια χώρα για την Ειρήνη, όμως δεν την βρήκαμε ούτε κι εδω".

Τέλος οπός λένε συμπατριώτες του Ghalam, είναι έτοιμοι από σήμερα το βράδυ να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

Το χρονικό της έντασης

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, ένας άνδρας, εκτός ελέγχου, πήρε στα χέρια του ένα μωρό και υψώνοντάς το πάνω από το κεφάλι του άρχισε να το ταρακουνά έως ότου επέμβουν οι ψυχραιμότεροι και το επιστρέψουν στη μητέρα του

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες ενημερώθηκαν από τους τρεις γγ υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειου Παπαδόπουλου, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου Φιλιππάκου, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη) με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα σχετικά με την μεταφορά τους σε άλλο σημείο του λιμανιού έως ότου μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Ο σχεδιασμός των αρχών είναι να αδειάσει η Πύλη Ε3 από τους πρόσφυγες σήμερα κιόλας, μέχρι να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην Αττική.

Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι το πιο επικίνδυνο στο λιμάνι και οι αρχές θέλουν να το αδειάσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Στόχος είναι πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκεί, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να μεταφερθούν σε άλλα σημεία. Τα πούλμαν εξακολουθούν να παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά κανένας μετανάστης και πρόσφυγας δεν έχει επιβιβασθεί σε αυτά, μέχρι στιγμής.

Μετά την ενημέρωσή τους, οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν βγαίνοντας στον προβλήτα, με σκοπό να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ δεν έλειψε και η μικροένταση με έναν οδηγό κι έναν πρόσφυγα, καθώς και με έναν άνδρα του λιμενικού.

Ένταση όμως σημειώθηκε νωρίτερα και με τους δημοσιογράφους, όταν ο γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος ζήτησε από τα τηλεοπτικά συνεργεία να κατεβάσουν τις κάμερες και από τους εκπροσώπους του Τύπου να απομακρυνθούν.

Περισσότεροι από 53.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πάνω από 53.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, με την Ειδομένη, τα νησιά του ανατολικού και τον Πειραιά να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, το τελευταίο 24ωρο ήρθαν στην Ελλάδα 68 άτομα, την ώρα που οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν προς το παρόν «παγώσει». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, δεν θα γίνουν επαναπροωθήσεις ως την Παρασκευή.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του Πειραιά, όπου φιλοξενούνται 4.720 πρόσφυγες, ενώ στην Ειδομένη μόνο όσοι είναι μέσα στον καταυλισμό ξεπερνούν τις 11.000.

Εντός της ημέρας αναμένονται στον Πειραιά περίπου 50 προκατ οικίσκοι, που θα μεταφερθούν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας που ετοιμάζεται στο Σκαραμαγκά. Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και να μεταφερθούν σε αυτό πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στο Βόλο

Σήμερα ξεκίνησε και η μετεγκατάσταση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Βόλου, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας της εταιρείας «Μόζας ΑΕ», στο ύψος της Α' Βιομηχανικής Περιοχής.

Για τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών θα διανεμηθούν νερά, φρούτα, μπισκότα και χυμοί, ενώ στο δημαρχείο Βόλου, ήδη ετοιμάστηκαν πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης.

Χωρισμένο στα δύο το λιμάνι στη Χίο

Στα δύο έχει χωριστεί με σύρματα το λιμάνι της Χίου, με τους πρόσφυγες να βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του και τα πλοία να δένουν στο ανατολικό.

Στο λιμάνι της Χίου βρίσκονται οι πρόσφυγες που διέφυγαν από το Hot Spot του νησιού την περασμένη Πέμπτη και πραγματοποιώντας πορεία οκτώ χιλιομέτρων κατευθύνθηκαν στην πόλη, όπου και παραμένουν, ζητώντας να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ώστε στη συνέχεια να πάνε, όπως λένε, στη Γερμανία.

Από τον αρχικό αριθμό των όσων διέφυγαν, 591 άτομα βρίσκονται κινούμενοι μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι, γεγονός που ανατροφοδοτεί μια μόνιμη παρουσία στο λιμάνι 250 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης