ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Τα πρακτικά«αγκάθια» στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-Ε.Ε

CNN Greece

Απροθυμία της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία, ευρωπαϊκές χώρες που ουσιαστικά αρνούνται να δεχθούν στο έδαφος τους πρόσφυγες, αλλά και πληθώρα τεχνικών προβλημάτων ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης είναι τα εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαούση, νομικό, υπεύθυνο μεταναστευτικής πολιτικής του Ποταμιού.

Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Τσαούσης στέκεται ιδιαίτερα στα εσωτερικά ζητήματα που δημιουργεί στην Άγκυρα η συμφωνία επανεισδοχής. «Υπάρχουν αντιδράσεις για τους 2 εκατ. ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και βέβαια μια επιτυχημένη εφαρμογή της συμφωνίας προκαλεί προβλήματα στα δίκτυα των διακινητών το οποίο λειτουργεί αν όχι υπό τον έλεγχο αλλά σίγουρα υπό την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης» λέει ο κ. Τσαούσης.

«Επιπλέον υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το νόμο για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Το τελευταίο διάστημα η υπηρεσία Ασύλου λειτούργει καλύτερα, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όταν ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα αυτά, θα ξέρουμε κατά πόσο η Τουρκία θέλει πράγματι να εφαρμόσει τη συμφωνία».

Τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες μετανάστες στα ελληνικά νησιά υποβάλλουν μαζικά αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνο μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, ούτε όμως και να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

«Έχει επισημανθεί πολλές φορές η αυστηρή πρόβλεψη για παραμονή των μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής που προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να ελαστικοποιηθεί. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι επιθυμίες του αιτούντος άσυλο, οι οποίες να στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, π.χ. παρουσία συγγενών του σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Και βέβαια θα πρέπει να συνδυαστεί αυτή η διαδικασία με την ανακατανομή, να δεχτούν να λάβουν πρόσφυγες και να ληφθούν υπόψιν και οι πληθυσμιακές πραγματικότητες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δέκα εκατ. κατοίκων, αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση οι δυνατότητες της δεν είναι απεριόριστες» δηλώνει ο κ. Τσαούσης και συνεχίζει λέγοντας πως «στο επόμενο διάστημα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο να πειστούν αυτές οι χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό.

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες σκηνικών έντασης στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά. «Είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να λυθεί άμεσα. Πρέπει οι άνθρωποι να πειστούν, εννοείται χωρίς τη χρήση βίας, να μετακινηθούν στα οργανωμένα κέντρα. Είναι ένα άλλο σημείο που νομίζω πως η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει» καταλήγει ο κ. Τσαούσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης