ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι «οδηγούν» το τέταρτο κύμα - Επιχείρηση «καρότο και μαστίγιο»

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αργά αλλά σταθερά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινώνεται, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας «οδηγούν» οι ανεμβολίαστοι και για το λόγο αυτό τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί και πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τρίτη αφορούν την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Σήμερα, ο αριθμός διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 300, ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 317, και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία είναι 280 -την ώρα που ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ θα φθάσουν τους 680 και οι νοσηλείες τις 3.600 με 3.700. Την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, πάντως, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες, ενώ η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει φτάσει περίπου στο 60%, με την Κρήτη να έχει φθάσει στο 96,5%.

Το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, επικράτησε και τώρα έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στον ΣΚΑΙ.

«Αυτοί που σέρνουν τον χορό, με αδιανόητα μεγάλο ποσοστό, είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους- δυσνόητους για μένα- να μην εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εντατικές έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε «στην καρδιά του καλοκαιριού» και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο, δεν «βοηθούν» τυπικά τον ιό να διασπείρεται. «Φοβάμαι τι θα συμβεί όταν επιστρέψουμε όλοι στις πόλεις μας» τόνισε, εκτιμώντας πως ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Αύγουστο.

Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός είναι η μοναδική αποτελεσματική ασπίδα που υπάρχει έναντι του κορωνοϊού και της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, το βάρος ειδικών και κυβέρνησης πέφτει εκ νέου εκεί.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξηγεί ότι «ο FDA έχει φτάσει στο συμπέρασμα πλέον ό,τι υπάρχουν επαρκή στοιχεία και χρονικά και ποσοτικά ώστε το εμβόλιο να πάρει έγκριση κανονικής χρήσεως» τόνισε αναφορικά με την οριστική έγκριση του εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Έτσι, όλα τα ζητήματα αμφιβολιών που είχε ο κόσμος σχετικά με το ότι το εμβόλιο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο, με το ότι δεν έχει περάσει τη βάσανο του χρόνου ή του επαρκούς αριθμού ατόμου στα οποία χορηγήθηκε, αίρονται, όπως λέει ο καθηγητής.

Επιχείρηση ενίσχυσης των εμβολιασμών

Μετά την κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που παρατηρήθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι έχει αρχίσει αντιστροφή του κλίματος. Ήδη, αποτυπώθηκε «κίνηση» στην πλατφόρμα των ραντεβού, με περισσότερα από 53.000 ραντεβού εμβολιασμού να έχουν κλειστεί σε τέσσερις ημέρες.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.153.817 εμβολιασμοί, με 5.614.071 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Την ώρα, δε, που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών (1η Σεπτεμβρίου), κυβέρνηση και ειδικοί βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο και αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να ανακόψει την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και να ενισχύσει τους εμβολιασμούς. Για τον λόγο αυτό, περιλαμβάνει κίνητρα εμβολιασμού, κάτι που για τους ανεμβολίαστους μεταφράζεται σε περιορισμούς στην κοινωνική ζωή τους.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο. Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου «ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown», το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, αναμένεται να γίνουν την Τρίτη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου.

Στο πλαίσιο των μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση των υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ για ανεμβολίαστους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι με δύο rapid test ή PCR test κάθε εβδομάδα θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για εμβολιασμό, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους για τη διενέργεια συχνών εργαστηριακών τεστ. Το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου τα κίνητρα εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και ψυχαγωγία, καθώς από το φθινόπωρο οι κλειστοί χώροι θα είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό μέτρο που θα ισχύσει είναι η λειτουργία της διασκέδασης ως «προνόμιο» των εμβολιασμένων καθώς οι κλειστοί χώροι για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, σινεμά θα είναι διαθέσιμοι μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).

«Καμπανάκι» για νέους

Έκκληση για εμβολιασμό ειδικά των νέων απευθύνουν οι επιστήμονες.

H πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δήλωσε στο Mega: «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι την τελευταία εβδομάδα φτάσαμε να έχουμε 6 νεκρούς από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, καθώς και 13 διασωληνωμένους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ενώ πρόσθεσε πως διασωληνωμένο είναι και ένα παιδί.

«Λοιπόν κάτι πρέπει να κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Συγκεκριμένα επισήμανε:

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι οι εμβολιασμοί. Μέχρις ότου οι εμβολιασμοί να αποδώσουν πρέπει να προστατευθούμε. Σε διάφορα παραθεριστικά μέρη, ας είμαστε ειλικρινείς, η χρήση της μάσκας είναι κάτω από 10%… Πρακτικώς ποτέ δεν υπήρξε η σύσταση πετάξτε τελείως τη μάσκα, υπήρξε η σύσταση βγάλτε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους εκεί που είσαστε μόνοι σας, εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός. Αυτό δυστυχώς δεν τηρείται κι αυτό το οποίο τηρείται είναι ότι έχουμε βγάλει τη μάσκα σχεδόν παντού μερικές φορές δυστυχώς και σε εσωτερικούς χώρους».

H πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη δήλωσε στο Mega: «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς».

Αναρτώντας αξονικές τομογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook, o επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Γκίκας Μαγιορκίνης, καταδεικνύει τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες η Covid-19 ακόμα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης δημοσίευσε φωτογραφίες από αξονικές τομογραφίες νέων κάτω από 18 έτη με Covid-19 (18 ετών, 15 ετών, 14 ετών και 8 ετών), εξηγώντας ότι κανένας ασθενής δεν είχε υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

«Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ "εντυπωσιακές" βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου» σχολάζει.

«Για την πλειονότητα του κόσμου το ερώτημα είναι απλό: Θέλουν να υποβάλουν τους πνεύμονές τους σε αυτές τις βλάβες για να δουν αν αντέχουν; Και αν αντέξουν την πρόκληση (όπως προβλέπεται ότι θα αντέξουν οι περισσότεροι νέοι) θέλουν να δουν πόσα χρόνια ή αντοχές έχασαν στην πορεία; Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση!» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.

Η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Στέφανου Τσιτσιπά και του πατέρα του, παρείχε στοιχεία που καταδεικνύουν πως σαφώς και κινδυνεύουν οι νέοι από τον κορωνοϊό.

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο 'Σωτηρία', τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους» αναφέρει η Μίνα Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης