ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη δίνη του τέταρτου κύματος η χώρα - Στα ύψη η θετικότητα, γεμίζουν οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Στη δίνη του τέταρτου κύματος η χώρα - Στα ύψη η θετικότητα, γεμίζουν οι ΜΕΘ
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, που πλέον και επισήμως έχει μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δεν μάσησε τα λόγια του. Στη διάρκεια της ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας», ενώ πρόσθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της».

Στην χώρα, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%. Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.

Στα ύψη η θετικότητα, γεμίζουν οι ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4% -δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%

Χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, με την τελευταία εικόνα να είναι 290 εισιτήρια και 219 εξιτήρια.

Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χθες ήταν 1.872, έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες. Η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι γύρω στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει φτάσει περίπου στο 60%, ενώ στην Κρήτη φτάνει στο 96,5%.

Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων, όπως επιβεβαίωσε και ο Χαράλαμπος Γώγος, είναι ανεμβολίαστοι.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννηςεξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ θα φθάσουν τους 680 και οι νοσηλείες τις 3.600 με 3.700.

Για την Κρήτη, όπου είναι σε ισχύ τοπικό lockdown σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου με βάση δείκτη θετικότητας, κρούσματα και νοσηλείες, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση καθώς το νησί «βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη ζώνη ανησυχίας».

Απέδωσε την επιδημιολογική επιβάρυνση της Κρήτης στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώθηκε στο νησί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές, στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τουριστικές ροές.

«Χαλαρώσαμε τα πολύ αυστηρά μέτρα, αλλά έπρεπε να δείξουμε περισσότερη σύνεση. Θέλει λίγη κοινή λογική να καταλάβεις πως όταν είσαι στο καλντερίμι σε ένα νησί με πολύ κόσμο πρέπει να φοράς μάσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Νέοι και ανεμβολίαστοι στο επίκεντρο

Η πανδημία αυτήν τη στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι στα 29 έτη, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος, ενώ σημείωσε ότι αρχίζει σταθερά να εμφανίζεται μια μεταστροφή στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψης, κάτι που πιέζει το σύστημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι φαίνεται πως συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα. Αναμφισβήτητα όμως, τόνισε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά σε ανεμβολίαστους που έχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν και άρα να μεταδώσουν τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζει πως σαφώς κινδυνεύουν οι νέοι από τον κορωνοϊό.

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο 'Σωτηρία', τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους» αναφέρει η Μίνα Γκάγκα.

Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό, καθώς και για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ειδικά εκείνοι που επιστρέφουν από διακοπές, καλούνται να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί.

Νέο βίντεο με συμβουλές για την ασφαλή από τον κορωνοϊό επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους και με την παρότρυνση να σπεύσουν να εμβολιαστούν, όλοι όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη, ανήρτησε η κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.