ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ποιους αφορά ενδεχόμενη τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού

AP Photo/Gerald Herbert, File

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα ως προς την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου εναντι της νόσου Covid-19 παρέθεσε σήμερα, Δευτέρα, από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού -κυρίως μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους- που διαφαίνεται από τις μελέτες ότι κατόπιν εξαμήνου φθίνει το επίπεδο αντισωμάτων τους από τον εμβολιασμό.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συστήνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη τρίτης δόσης για το γενικό πληθυσμό» υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ως προς την επικείμενη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στην Ελλάδα, η ίδια επισήμανε πως έχουν ζητηθεί οι απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, προσθέτοντας πως η ανταπόκριση ήταν άμεση και εξαιρετικά εποικοδομητική.

«Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσολογικής απάντησης με τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας (αντισώματα), όσο και της κυτταρικής (Τ-λεμφοκυττάρων) έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στην Ελλάδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται μελέτες του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, που έχουν δημοσιευτεί και στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές μελέτες έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου μεταμοσχευμένους, ατόμα με νεοπλασίες, αιματοκαθαιρόμενους, καθώς και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών.

Στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας, σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου.

«Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε σύγκριση με τους υγιείς, είναι περίπου η μισή -δηλαδή άνω του 90% για τους υγιείς και γύρω στο 56% σε ανοσοκατεσταλμένους» επισήμανε.

Ακολουθούν τα άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και τα άτομα που πρέπει να προστατευθούν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό όπως είναι οι υγειονομικοί.

Στις 4 Αυγούστου ο επικεφαλής το Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Τέντρος, υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της επιδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γεωγραφική γωνιά της γης και ζήτησε ένα μορατόριουμ τον εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα ώστε να επιτευχθεί και εκεί ένα ποσοστό ανοσίας.

Το αίτημα του ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ θέτει και ένα θέμα ηθικό για όλους.

Στις 13 Αυγούστου, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε τις ομάδες, στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με εμβόλιο mRNA, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Πρώτον, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς (μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων), ατόμων που βρίσκονται υπό ειδικές θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες.
  • Δεύτερον, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια -συμπεριλαμβάνονται σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοανεπαρκειών
  • Έτερη κατηγορία είναι τα άτομα με προχωρημένη HIV λοίμωξη κ
  • Επίσης, άτομα που λαμβάνουν λόγω διαφόρων νόσων φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε δόση άνω των 20 ml ημερησίως, καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα με βιολογικούς παράγοντες.

Η τρίτη αυτή ενισχυτική δόση θα δίνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και αυτό είναι ένα σχήμα που έχει εφαρμόσει η Γαλλία.

Συνοπτικά, δηλαδή το CDC, συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση, επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και σημείωσε πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός όλων με δύο δόσεις εμβολίων παραμένει -και με την παραλλαγή Δέλτα- ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιασμού προγράμματος «Ελευθερία», κατέληξε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης