ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κατά 80% επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα - Έκκληση για εμβολιασμό και χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: Κατά 80% επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα - Έκκληση για εμβολιασμό και χρήση μάσκας
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την πορεία του κορωνοϊού ενημερώνει από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα αναφέρθηκε αρχικά ο καθηγητής Παθολογίας, εκφράζοντας την θλίψη του ίδιου αλλά και εκ μέρους όλης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου για τη μεγάλη καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές, εκπροσωπώντας φυσικά και ολόκληρη την Επιτροπή, και να τονίσω, όπως έχω κάνει και επανειλημμένως στο παρελθόν, τη μεγάλη σημασία που έχει η κλιματική αλλαγή η οποία ήταν ανάμεσα στα αίτια της καταστροφής αυτής. Τη μεγάλη σημασία που έχει, λοιπόν, η κλιματική αλλαγή και για καταστάσεις όπως είναι οι μεγάλες πανδημίες, ειδικά στις ζωοανθρωπονόσους όπως η COVID-19», είπε χαρακηριστικά.

«Και να τονίσω ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ρητά πως τα μοντέλα μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων με συνέπειες και τις μεγάλες πανδημίες, μπορούν να μεταβληθούν λόγω της μεγάλης κλιματικής αλλαγής».

«Η υγειονομική κρίση είναι εδώ, ο κορωνοϊός είναι παρών» τόνισε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι το βασικό όπλο που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα είναι τα εμβόλια, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων για την Covid-19 στις τρίτες χώρες.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παρουσιάζει αύξηση» συνέχισε, με τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας να διαμορφώνεται σε 2.942 μολύνσεις.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία σχετική αύξηση, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων μέχρι εχθές τα 2.942 κρούσματα, ενώ όπως είδατε υπάρχει περαιτέρω τάσεις αύξησης τις τελευταίες δύο ημέρες – σήμερα είδαμε ότι είχαμε 3.605. Αυτό φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, ο οποίος παραμένει σταθερά υψηλός αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι κάτω από τα όρια του 4%», συνέχισε.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 4-11 Αυγούστου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,3% στην επικράτεια, με σημαντικές όμως αυξομειώσεις μιας και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Να σημειώσω ότι οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σημαντικά σε κάποια από τα νησιά μας. Να επισημάνω για άλλη μία φορά ότι η τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας είναι αυξητική, ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού – και πρέπει να το πούμε αυτό – εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, γύρω στο 0,59%, πράγμα που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται», εξήγησε ο καθηγητής.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη» είπε και προειδοποίησε ότι «αρχίζει να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες». Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο επόμενο διάστημα ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση.

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων. Το 56% είναι κάτω από 34 ετών. Αρχίζει όμως μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πλέον επικρατεί στην κοινότητα σε ποσοστό 80%. «Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί, ενδεχομένως να φτάσει στο 90%», σημείωσε ο καθηγητής.

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού σε δομές υγείας και των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτές» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Για το λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους πολίτες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην καλοκαιρινή τους άδεια και δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε πως είναι «σημαντικό αυτές τις ημέρες να τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να κλείσουμε ραντεβού για εμβολιασμό αμέσως μόλις επιστρέψουμε».

«Ο εμβολιασμός, το εμβόλιο, είναι κοινωνικό αγαθό. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους οικείους μας, τους γύρω μας, την κοινωνία ολόκληρη» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός που έκλεισε την ενημέρωση με ευχές «στους πολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές».

Νέα αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς

Πριν λίγη ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.605 νέα κρούσματα και 20 θανάτους, αλλά και αύξηση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας καθώς πλέον ανέρχονται σε 240.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας οδήγησε στην παράταση του μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά, ενώ χθες, Τετάρτη, τέθηκαν σε ισχύ ανάλογα μέτρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, νέες περιοχές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.