Φωτιά Εύβοια: Πολλές οι αναζωπυρώσεις - Με δεξαμενόπλοιο κουβαλούν νερό για τα πυροσβεστικά
Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες, στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο που απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας.
Συγκεκριμένα, αναζωπυρώσεις έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.
Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίνεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται "Τελέθριο" γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.
Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.
Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.
Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.
Για «ολοκληρωτική καταστροφή» που έχει προκληθεί στη Βόρεια Εύβοια έκανε λόγο νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.
«Ο τόπος είναι ρημαγμένος, η κοινωνία έχει καταρρεύσει. Η πραγματικότητα είναι ότι αν η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας δεν αποτελέσει εθνικό στόχο, αν η βοήθεια και οι κινήσεις από την πολιτεία δεν γίνουν χωρίς εκπτώσεις, τότε οδηγούμαστε προς ολοκληρωτική εξαφάνιση», είπε μιλώντας στον Ant1.
Ολονύχτια μάχη
Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για να κόψουν τα μέτωπα των πυρκαγιών, ενώ από νωρίς το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα. Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.
Η εικόνα το πρωί ήταν ελαφρώς βελτιωμένη με λιγότερους καπνούς σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.
Νωρίς το πρωί η πυρκαγιά ήταν έξω από τη Γαλατσώνα, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς εάν το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς ξεφύγει, τότε θα περάσει στην απέναντι πλευρά που βρίσκονται Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία.
Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε θα παραδοθεί στις φλόγες ένα ακόμη πλούσιο σε βλάστηση δάσος, το οποίο έχει παραμείνει άκαυτο από τη πύρινη λαίλαπα όλες αυτές τις μέρες, όπως και τα παραπάνω χωριά.
Το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα, οπότε οι ελπίδες βρίσκονται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρούν.
Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή. Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Όσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες τόσο μας "μαυρίζουν" οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.
Αντιμέτωποι και με προβλήματα ηλεκτροδότησης οι κάτοικοι
Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που προκλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, καθώς εξακολουθούν οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Στην περιοχή της Λίμνης - Μαντουδίου - Αγ. Άννας στη βόρεια Εύβοια, από το σύνολο των 800 στύλων που έχουν καταστραφεί, έχουν αντικατασταθεί οι 180 και από τα 34 χλμ. Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές τα 10 χλμ. Από το σύνολο των 15.000 πελατών που έχουν επηρεαστεί από τις ζημιές, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι 10.500.
Στην περιοχή της Ιστιαίας Αιδηψού, από το σύνολο των 250 στύλων που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν αποκατασταθεί οι 10 και από τα 12 χλμ. Δικτύου έχουν αποκατασταθεί τα 0,5 χλμ. Από το σύνολο των 6.000 πελατών που επηρεάστηκαν από τη ζημιές, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι 4.000.
Ανυπολόγιστη καταστροφή
Σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου, ξεκινούν οι αυτοψίες και οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων από 100 μηχανικούς στη Β. Εύβοια, στις περιοχές των Δήμων Μαντουδίου και Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου το επιτρέπουν οι κατά τόπου συνθήκες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αντιδημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Σταμούλου, σε 1.000 ανέρχονται τα καμμένα σπίτια στον Δήμο.
«Στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Δήμο Μαντουδίου «έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος».
«Μόνο 150.000 στρέμματα από τα 500.000 που κάηκαν μπορούν να αναδασωθούν»
Την έκταση της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και την «επόμενη μέρα» σκιαγράφησε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο κ. Λέκκας, που είναι και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, είπε χαρακτηριστικά από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή να αναδασωθεί υπογράμμισε.
Προσέθεσε πως τώρα το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοιες καταστροφές όπως στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο, όπως είναι η διάβρωση εδαφών, οι πλημμύρες.