ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Μάχη για να μην παραδοθεί το Γύθειο στις φλόγες

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Μάχη για να μην παραδοθεί το Γύθειο στις φλόγες
Screen Grab

Αγωνιώδη μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο έξω από το Γύθειο, το οποίο έχει εκκενωθεί.

Η φωτιά στην Ανατολική Μάνη εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τρίτης. Ξέσπασε κοντά στην Καστάνια του δήμου Ανατολικής Μάνης και έκτοτε έχουν εκκενωθεί περίπου 15 χωριά.

Το μεσημέρι εκκενώθηκε το Γύθειο, καθώς και το Μαυροβούνι. Παράλληλα, σημειώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 10 ατόμων από παραλία στο χωριό Βαθύ Γυθείου από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

«Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο, ώστε να μην μπει η φωτιά στην πόλη του Γυθείου», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα, διότι η φωτιά πλησίασε την πόλη από την βορειοανατολική πλευρά και τώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια της πόλης».

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», συνέχισε, «διότι αν και νυχτώνει, ο αέρας δεν λέει να καταλαγιάσει και το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι «και η αποψινή βραδιά θα είναι πολύ δύσκολη».

Επίσης, είπε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε άλλα σημεία», προσθέτοντας ότι «λόγω της φωτιάς, έχουν φύγει από την περιοχή επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι».

lakonia-fotia-mani.jpg
Μαύρος ουρανός εξαιτίας της φωτιάς στη Μάνη, όπως φαίνεται από τη Λακωνία απέναντιΠηγή: CNN Greece

Διακοπή κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ, τόσο η νέα Εθνική Οδός Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας όσο και η παλαιά Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας, έχουν «κοπεί» σε συγκεκριμένα σημεία από την Αστυνομία και οι πολίτες παρακαλούνται να μην επιχειρούν να βρουν τρόπο να προσεγγίσουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα καθώς υπάρχει τεράστιος κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών.

Μάλιστα, είναι αυξημένος ο κίνδυνος όχι τόσο για πιθανή προσέγγιση της πυρκαγιάς στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου όσο λόγω της μειωμένης ορατότητας που έχουν προκαλέσει οι καπνοί και οι στάχτες από τα μέτωπα των γύρω περιοχών.

Αναλυτικά τα σημεία που έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 172,7 (σταθμός διοδίων Μάναρη) και 210,6 (ανισόπεδος κόμβος Τσακώνας)
Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 37,5 (στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λεονταρίου Αρκαδίας) και 59 (στο ύψος του κόμβου Τσακώνας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ