ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχεί η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα - Έρχεται η τρίτη δόση του εμβολίου

INTIME

Η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς που κάνουν λόγο για εξασθένηση του τείχους ανοσίας των εμβολιασμένων και πιο επιθετική την μετάδοση του κορωνοϊού. 

Η συζήτηση είναι έντονη και για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση, με τις εκτιμήσεις να είναι πως θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, αρχικά τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ομάδες καθώς η συζήτηση για τον γενικό εμβολιασμό είναι ακόμα διφορούμενη.

Tο υπουργείο Υγείας, δηλώνει πως είναι σε ετοιμότητα ώστε να χορηγηθεί η τρίτη δόση της «Ελευθερίας» στις πληθυσμιακές ομάδες που θα προκρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Τις κατευθυντήριες οδηγίες θα μας τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανάλογα με αυτές θα κινηθούμε. Δεν θα χρειάζεται τίτλος αντισωμάτων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και στη δική μας χώρα, όπως και οι αντίστοιχες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί σε τρεις άξονες ανάλογα με την ηλικία, την ανοσιακή απόκριση, πχ ανοσοκατεσταλμένοι, και το χρόνο που έγινε ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση και εμείς είμαστε έτοιμοι στο επιχειρησιακό σκέλος, τέλος του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, να το υλοποιήσουμε».

Η προτεραιοποίηση των ομάδων για το ραντεβού με την τρίτη δόση του εμβολίου θα περιλαμβάνει τους ηλικιωμένους -οι οποίοι αποδεδειγμένα πια κινδυνεύουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τους νεότερους-, τους υγειονομικούς, που θα έχουν συμπληρώσει τον Σεπτέμβριο οκτώ μήνες από τον εμβολιασμό τους και τους ανοσοκατεσταλμένους, μια ευρεία κατηγορία ασθενών για τους οποίους τα δεδομένα των κλινικών μελετών έχουν δείξει μειωμένη ανοσολογική απόκριση.

Καπραβέλος: Το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων εξασθενεί

Για την πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, και για την αλλαγή στην πανδημία, που έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, μιλά ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος.

«Ανησυχούμε από το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται, η πανδημία έχει πάρει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες είναι πιο μικρές από τις δυνατότητες που έχουμε. Το ρήγμα των ανεμβολίαστων στο τείχος ανοσίας με ανησυχεί, οι εμβολιασμένοι είναι αναγκαίο να κάνουν αναμνηστικές δόσεις», επεσήμανε στο Open.

«Πρέπει να προλάβουμε το τέταρτο κύμα για να μην έχουμε εκατόμβη νεκρών από το φθινόπωρο», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον πρώτο διπλά εμβολιασμένο ασθενή που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, είπε πως η κατάστασή του είναι υπό έλεγχο.

Λουκίδης: Από τον Οκτώβριο η τρίτη δόση

Τον Οκτώβριο εκτιμά πως θα αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, πρέπει να χορηγηθεί και στους υγειονομικούς, ώστε να μπορούν προστατέψουν το περιβάλλον στο όποιο εργάζονται.

«Πρέπει εμείς οι υγειονομικοί να είμαστε μπροστά στη διαδικασία, να δίνουμε το παράδειγμα, δεν λογίζεται εμείς να ακούμε τη λέξη ‘υποχρεωτικότητα’ θα πρέπει να μας θίγει αυτό» ανέφερε δε.

Όσον άφορα στο τείχος ανόσιας, διευκρίνισε ότι στα τέλη Αυγούστου θα έχουμε καθαρότερη εικόνα για το αν μπορούμε να το φτάσουμε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Και παλιότερα το 2009 με τον H1N1 και τότε υπήρχαν γιατροί που είχαν μιλήσει για τις μακροχρόνιες επιπλοκές του εμβολίου… Περάσαμε τα 11 χρόνια, τίποτα δεν έγινε, και δεν είδαμε αυτούς τους πολύ λίγους γιατρούς να πουν "κάναμε λάθος εκτίμηση". Το ίδιο συμβαίνει και τώρα» επισήμανε ακόμα ο καθηγητής.

Συνέχισε λέγοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα 10-15% ασθενών που έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται, με απλή νοσηλεία, αλλά όχι σε ΜΕΘ.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι για τους εμβολιασμένους ασθενείς που νοσηλεύονται υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το αν ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα αλλά και πότε έκαναν το εμβόλιο.

Λινού: Είναι δύσκολα τα πράγματα για τα νοσοκομεία

Με τη σειρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού αναφέρει ποιοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα όπως ακούμε για τα νοσοκομεία. Το κυριότερο και ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει πολύ υψηλός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε 30 ημέρες και αν θα επικρατήσει άλλη μετάλλαξη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μεταδοτική θα είναι αυτή η μετάλλαξη αλλά και τη δική μας συμπεριφορά», εξήγησε η κ. Λινού στο Mega.

«Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα μικρό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Αυτό καλό θα ήταν να γίνει και στη χώρα μας. Επίσης, στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα πλήρως αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ιός αυτός μεταφέρεται πολύ εύκολα», συνέχισε σχετικά με τους εμβολιασμένους.

Αναφερόμενη στο θέμα της τρίτης δόσης εμβολίου, και ποιοι ενδέχεται να εμβολιαστούν εκ νέου, η κ. Λινού είπε ότι «Οπωσδήποτε υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα ακόμα και αν έχει εμβολιαστεί.

Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν. Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία οπότε θα χρειαστεί τρίτη δόση. Επομένως περιμένουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους θα χρειαστεί τρίτη δόση».

Για τον εμβολιασμό, των παιδιών η κ. Λινού τόνισε ότι:

«Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Οι γονείς να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

Βατόπουλος: Πότε θα μας αφήσει η πανδημία

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα μας, την μετάλλαξη Δέλτα καθώς και την σημασία του εμβολιασμού, μίλησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής αρχικά ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

«Τον Σεπτέμβριου θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως «το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους».

Μάλιστα, για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο ίδιος σχολίασε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη».

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δέλτα

Για το τείχος ανοσίας είπε πως είναι ένας αγώνας δρόμους στον ρυθμό του εμβολιασμού και τον ρυθμό που μεταλλάσσεται ο ιός. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορωνοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%».

Εξήγησε πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. Στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κορωνοϊού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους.

«Οι Αμερικανοί (CDC) τώρα λένε ότι η μετάλλαξη Δ κολλάει σαν την ανεμοβλογιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης