ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες η Ρόδος: Εκκενώθηκαν οικισμοί - Σταδιακή αποκατάσταση ρεύματος

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Valerie Gache

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο με τη σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να προδιαγράφεται ολονύχτια, κόντρα σε ισχυρούς ανέμους που δυσχεραίνουν την κατάσβεση σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα. Εκκενώθηκαν οικισμοί, ενώ μεγάλο μέρος του νησιού βυθίστηκε στο σκοτάδι και καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης τόσο στη Ρόδο, όσο και στη Χάλκη.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο Σουφλί Έβρου, όπου επίσης θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση κατάσβεσης από ενισχυμένη δύναμη 108 πυροσβεστών με 26 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εθελοντών πυροσβεστών.

Σε ύφεση είναι πλέον τα μέτωπα στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Λάρισα.

Μέσα σε δύο ημέρες έχουν ξεσπάσει συνολικά 116 φωτιές στη χώρα -σήμερα, Κυριακή, 60 φωτιές και 56 το Σάββατο- με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζει πως πλέον «δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή».

«Η Ρόδος και ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, όπου όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Η φωτιά στη Ρόδο ξέσπασε μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή Παντάνασσα και επεκτάθηκε γρήγορα, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση λόγω των ισχυρών ανέμων.

Εντολή για την προληπτική εκκένωση του οικισμού Ψίνθου δόθηκε λίγο πριν τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής. «Aν βρίσκεστε στην Ψίνθο Ρόδου εκκενώστε άμεσα προς Αφάντου από Επαρχιακή Οδό Αφάντου-Ψίνθου» ανέφερε η έκτακτη ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112.

Πέραν του Ψίνθου, εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό Μαριτσά, ενώ νωρίτερα το απόγευμα οι φλόγες είχαν κινηθεί απειλητικά και προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και προσωπικού. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 67 πυροσβέστες με τρεις ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκαναν ρίψεις νερού τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, περιλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200.

Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το νησί στο σκοτάδι

Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.

Σταδιακά έχει ξεκινήσει από το βράδυ η επανηλεκτροδότηση και, όπως επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε σχετική ανακοίνωση, όλο το τεχνικό προσωπικό του σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ, και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων».

«Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί μπλακ άουτ. Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ολονύχτια μάχη και στο Σουφλί

Μάχη απέναντι στις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στο Σουφλί, όπου μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε περίπου στις 13.00 το μεσημέρι σε δασική έκταση με δρυς και πεύκα, βορειοδυτικά της περιοχής Κοτωνιά.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και επί τόπου επιχειρούν 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέχρι και τη δύση του ήλιου από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το Evros-news.gr απομακρύνθηκαν προληπτικά από το χωριό και μεταφέρθηκαν στην γειτονική Δαδιά έξι κάτοικοι, οι οποίοι βρίσκονταν για το καλοκαίρι στην Κοτρωνιά, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει μόνιμους κατοίκους.

Οι Πυροσβέστες με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να σώσουν την εκκλησία που βρίσκεται έξω από το χωριό.

Η επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανέμους στην περιοχή να μην ξεπερνούν τα τρία μποφόρ, ωστόσο σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας αύριο, Δευτέρα, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου είναι πολύ υψηλός (επιπέδου 4).

Υπό αυτά τα δεδομένα, με απόφαση του περιφερειάρχη θα ισχύσει αύριο απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση, στην περιοχή Παραδείσι του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι οι κάτοικοι των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι που εκκενώθηκαν προληπτικά.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι τη νύχτα πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

«Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, που επιχειρούσαν μέχρι την δύση του Ήλιου, βοήθησαν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης, όπως βέβαια και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπό έλεγχο και το μέτωπο στα Φάρσαλα

Υπό έλεγχο έχει τεθεί πλέον και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έσπευσαν επί τόπου 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και 6 υδροφόρα οχήματα.

Παράλληλα, επιχείρησαν από αέρος δύο αεροσκάφη.

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρια του Δήμου Αιγιάλειας Αχαΐας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Επίσης, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αχαΐα: Εικόνες καταστροφής - Παρανάλωμα του πυρός δεκάδες σπίτια

Αχαΐα: Κάηκε μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια - Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες

Φωτιά στην Αχαΐα: Δορυφορικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για τη Δευτέρα τόσο στη Ρόδο, όσο και σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης