ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική προειδοποίηση Τούντα: Θα θρηνήσουμε και παιδιά

ΙΝΤΙΜΕ

Για την έξαρση των κρουσμάτων και την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου ότι όλες οι ηλικίες κινδυνεύουν. 

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα.», τόνισε.

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τούντας είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς μπορούν και εκείνοι να μολυνθούν. Συγκεκριμένα, έχουν τις μισές πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να μολυνθούν, δηλαδή 1 στους 2.

«Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος.», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός.»

Όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση.»

Τζανάκης: Ανησυχία για το ιικό φορτίο στα νησιά

Ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στα νησιά όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα μίλησε και για την πιθανότητα ενός μίνι lockdown, αλλά και για το εισπνεόμενο φάρμακο.

Ο κ. Τζανάκης, επιπλέον μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι η ανοσία θα έχει φθάσει σε ποσοστό 60-62% στο τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη διασπορά στα νησιά, ο καθηγητής είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος.

Για παράδειγμα, τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Τόνισε, δε, πως το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας. Επίσης, οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή της κορύφωσης αυτού του κύματος, η οποία θα αρχίσει να έχει σταθεροποιητικούς και αποκλιμακωτικούς ρυθμούς μετά το 15αύγουστο, που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής ανέφερε ότι «έστω και η πρώτη δόση προσδίδει μια ανθεκτικότητα στον οργανισμό. Να τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Κάποιοι στα νοσοκομεία μετανιώνουν κλαίγοντας που δεν εμβολιάστηκαν.».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε πως η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη, και Ρόδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης