Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Ποια είναι η στόχευση του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών
Το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα και την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει την προσεχή Παρασκευή 30 Ιουλίου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέλυσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τα δεδομένα που έλαβε υπόψιν η Επιτροπή για τη θετική γνωμοδότηση, καθώς και τη στόχευση του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών.
Οι άξονες στους οποίους βασίστηκε η απόφαση είναι οι ακόλουθοι:
- Η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, ιδιαιτέρως όσων πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
- Η διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών
- Η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι καταγράφεται στη χώρα ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην παιδική και εφηβική ηλικία, σημειώνοντας πως αποτελούν πηγή διασποράς του ιού και κυρίως κινδυνεύουν άτομα στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτα -είτε γιατί είναι ανεμβολίαστοι, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση.
Παράλληλα, ανέφερε πως η διασπορά μεταξύ των παιδιών οδηγεί σε επιδημικές εξάρσεις στα σχολεία, γεγονός που εμποδίζει την διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Έτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας εμβολίων, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου επαναλαμβάνοντας πως κάθε ανεμβολίαστος είναι εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων.
Η νόσος στα παιδιά διαδράμει κυρίως ήπια και ασυμπτωματικά, ωστόσο μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί και στην Ελλάδα παρά την ήπια συμπτωματολογία, ενώ υφίσταται και το σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, εβδομάδες μετά τη νόσησή τους.
Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από λοίμωξη Covid-19, υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως υφίστανται πολλά κενά στις ιατρικές γνώσεις σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσηματος.
Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η ίδια επισημάνε πως ο αμερικανικός FDA, και προ ημερών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκριναν τη χρήση του εμβολίου της Moderna για παιδιά 12 έως 15 ετών, κατόπιν του σκευάσματος της Pfizer.
Η έγκριση για αμφότερα τα εμβόλια δόθηκε στη βάση κλινικών μελετών σε συνολικό δείγμα 6.000 παιδιών -2.260 στις μελέτες της Pfizer και 3.732 παιδιών της Moderna.
Από τις μελέτες καταδείχθηκε ότι τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, είναι δηλαδή ικανά να παράγουν αντισώματα και μάλιστα ανάλογα με αυτά που παράγονται από μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, παρουσιάζοντας βέβαια τις συνήθεις αντιδράσεις.
Ως προς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της περικαρδίτιδας και της μυοκαρδίτιδας, στα παιδιά είναι σπάνιες -στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντων.
Εν κατακλείδι, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε πως η Επιτροπή κλίνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν της πιθανότητας σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα
Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι εθελοντικός, απαραίτητη είναι η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων, ενώ η σύσταση θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα.
Το ραντεβού μπορεί να κλείσει στο emvolio.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, καθώς και στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.