Προσφυγικό: Ο σχεδιασμός και οι αντιδράσεις για τις πρώτες επαναπροωθήσεις
Από το hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η πρώτη επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία ως πρώτο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Άγκυρας για το προσφυγικό.
Ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκονται τουρκικά πλοία προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες ενώ, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να επαναπροωθηθούν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα φτάσεις τους 700, μέχρι και την Τετάρτη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν αύριο. Στο hot spot υπάρχει ειδική πτέρυγα στην οποία βρίσκονται 150 Πακιστανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία καθώς μόνο σήμερα έφτασαν στη Μυτιλήνη περίπου 300 πρόσφυγες ανεβάζοντας τον αριθμό όσων διανυχτερεύουν στην Μόρια στους 3000.
Σκοπός των Αρχών είναι να μεταφερθούν στο hot spot του Καρά Τεπέ, οι Σύροι πρόσφυγες προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Η αυριανή επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες για τον τρόπο που αυτή θα πραγματοποιηθεί. Για αύριο το πρωί, πάντως είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας οργανώσεων και αλληλέγγυων που αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Αύξηση ροών στο Αιγαίο και έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας
Εν τω μεταξύ, οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν να αυξάνονται και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν καταφτάσει 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.
Προκειμένου να εξεταστούν όλα τα τελευταία δεδομένα, αλλά και να γίνουν οι τελευταίες προετοιμασίες ενόψει της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου απόψε στις 20:00 στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χίου, ώστε να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Ανδρέας Δαμίρης, ο λιμενάρχης Χίου Χρήστος Φραγκιάς και ο συντονιστής του hotspot Γιώργος Κασάπης. Θα συμμετέχει, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.
Γαλλική βοήθεια
Από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη, καθώς στη Λέσβο καταφτάνουν οι αστυνομικοί της Frontex που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας.
Όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ (Bernard Cazeneuve), πενήντα άνδρες των CRS (γαλλικά ΜΑΤ) έφτασαν το Σάββατο στη Λέσβο, προκειμένου να συνδράμουν στη φύλαξη των συνόρων.
Η Γαλλία πρόκειται να αναπτύξει στο πλαίσιο της Frontex 22 αστυνομικούς και 50 χωροφύλακες στη Χίο την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ ακόμα 78 μέλη των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων θα μεταβούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Αρνούνται να μεταφερθούν από τον Πειραιά
Παράλληλα, από το πρωί οι Αρχές επιχειρούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής και παρά το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί στο λιμάνι βρίσκονται έξι πούλμαν δεν κατέστη δυνατό να αναχωρήσει κανένα καθώς οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν.
Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση υπάρχουν 4629 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι.
Διαβάστε επίσης
Προσφυγικό: Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της συμφωνίας
Συγκλονιστικές εικόνες από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη
Αρνούνται να μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες