ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα - Έκρηξη κρουσμάτων και ιικού φορτίου

Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, τα οποία άγγιξαν τα 3.565 σε ένα 24ωρο - από 1.834 χθες, Δευτέρα. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπου μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 περισσότερες μολύνσεις από χθες και συγκεκριμένα 1.607 νέα κρούσματα έναντι 720 τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα «έκρηξη» παρατηρείται στο ιικό φορτίο στα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Εκτός από την Αττική, ανησυχία προκαλούν και άλλες περιοχές της χώρας με αυξητικές τάσεις και ιδιαίτερα η Κρήτη με 334 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 221 χθες, Δευτέρα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 254 νέες μολύνσεις έναντι 123 χθες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9 και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 121. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 136 (ημερήσια μεταβολή -3.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 121 ασθενείς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως τα νούμερα αυτά θα διπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, κρούωντας καμπανάκι για μέχρι και 7.500 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο. Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι σαρωτική, και οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε -νωρίτερα από το καθιερωμένο- 466 νέα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης που αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Διευθυντή ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκου Καπραβέλου στο Mega, ο οποίος είπε: «Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κορωνοϊό. Το θέμα είναι να το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.

«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης. Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης. Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κορωνοϊός».

«Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς θα σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πετύχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πετύχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον εμβολιασμό και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως αυξάνοντας τα ποσοστά του εμβολιασμού ο ιός επρόκεται να σταματήσει να μεταλλάσσεται και να εξαφανιστεί.

«Όσο πιο πολλοί εμβολιάζονται, τόσο θα μειώνονται οι μεταλλάξεις, θα ελαττώνεται ο ιός και θα εξαφανιστεί. Δεν έχει νόημα να περιμένουμε ένα εμβόλιο το οποία θα παρέχει ανοσία σε όλες τις μεταλλάξεις. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προβλέψεις των ειδικών περί διπλασιασμού των κρουσμάτων, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι ένα υπαρκτό σαν σενάριο ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι μετεωρολογική πρόβλεψη τα κρούσματα».

«Έκρηξη» του ιικού φορτίου στα λύματα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μεγαλη αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού στα λύματα ως και 260% παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανάλυση δειγμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού έφτασε στο 260%, ενώ αντίστοιχα μεγάλη είναι η αύξηση και στην Αττική καθώς έφτασε στο 216%.

Αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σε εννέα από τις 12 περιοχές της χώρας που ελέγχθηκαν, ενώ αντίθετα, πτώση παρουσίασαν δύο από τις δώδεκα περιοχές.

«Εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου 5 ήμερες

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, «δεν το περιμέναμε».

Εκτίμησε, επίσης, ότι για να περιοριστεί η διασπορά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης