Τσελέντης στο CNN Greece: Με προβληματίζει η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα
Προβληματισμένος εμφανίζεται ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης απέναντι στον νέο σεισμό 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:05 το πρωί της Τρίτης στη Θήβα.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο μόλις δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Θήβας.
Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, 5 χιλιόμετρα, ο σεισμός έγινε αισθητός και στις γύρω περιοχές, όπως στην Αττική.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, η σεισμική δραστηριότητα που έχει αναστατώσει την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες είναι ανησυχητική για δύο λόγους:
«Πρώτον, η περιοχή έχει βεβαρημένο ιστορικό έχοντας δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και, δεύτερον, η οικιστική δόμηση της Θήβας δεν είναι τόσο καλή», λέει ο σεισμολόγος στο CNN Greece.
Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος σεισμολόγος, εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει θέση υπό στενή παρακολούθηση την περιοχή, ενισχύοντας τον αριθμό των μηχανημάτων παρακολούθησης της εκεί σεισμικής ακολουθίας, «χωρίς αυτό», όπως υπογραμμίζει, «να σημαίνει ότι περιμένουμε κάτι μεγάλο».
«Οι μέχρι τώρα δείκτες μάς προβληματίζουν λίγο, επειδή όμως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, οι κάτοικοι της περιοχής και οι φορείς πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι».
Ο Άκης Τσελέντης μας αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Ινστιτούτου με τους φορείς της πόλης, κατά την οποία ενημερώθηκαν για τα επιστημονικά δεδομένα «και οι τοπικοί άρχοντες κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».
Παράλληλα ο Άκης Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να ελαττώσουν τη σεισμική εκκεντρότητα στο εσωτερικό των σπιτιών τους, μην τοποθετώντας βαριά έπιπλα πάνω από παιδικά κρεβάτια να στερεώνουν τα βαριά αντικείμενα και να μην τα τοποθετούν πολύ ψηλά κλπ.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας», δήλωσε νωρίτερα ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μέτρα προστασίας από τον σεισμό
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
- Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτήριο
- Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
- Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
- Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
- Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
- Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο - Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
- Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
- Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
- Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
- Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.