ΕΛΛΑΔΑ

Χατζητέγας στο CNN Greece: Περιορισμένες επιλογές στα μηχανογραφικά - Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός

Χατζητέγας στο CNN Greece: Περιορισμένες επιλογές στα μηχανογραφικά - Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός
INTIME/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, αλλά και την ανακοίνωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, «ολοκληρώνεται ο κύκλος» των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας αναλύει στο CNN Greece, την εικόνα που διαμορφώνεται από την ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, ενώ θα υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Ουσιαστικά η ανακοίνωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής, δηλαδή του κατώτατου βαθμολογικού ορίου κάθε σχολής κάτω από το οποίο ένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να συμπληρώνει το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο επιβεβαιώνει τις ανησυχίες. Διαφαίνεται αυτό το οποίο περιμέναμε τις τελευταίες μέρες, γιατί μπορεί να μην τις ξέραμε ακριβώς ανά σχολή, αλλά ήταν αναμενόμενο το κατώτατο και το ανώτατο βαθμολογικό όριο κάθε σχολής που θα μπορούσε να υπάρξει. Γιατί οι σχολές ουσιαστικά διαβαθμίζονται από το 0,8 έως 5,2 στους συντελεστές που επιλέγουν» εξηγεί ο κ. Χατζητέγας.

«Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά με την ανακοίνωση ότι θα έχουμε πτώση με τους υποψηφίους, κυρίως προερχόμενους από το γενικό λύκειο, το 35% δηλαδή της δύναμης των διαγωνισθέντων του γενικού λυκείου δεν θα μπορεί να συμπληρώσει το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό, πάνω από 20.000 υποψήφιοι -27.000 συγκεκριμένα-, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το γενικό λύκειο, θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, αφού θα έχουν περιορισμένες επιλογές στην υποβολή των μηχανογραφικών.

«Είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον 27.000 υποψήφιοι προερχόμενοι από το γενικό λύκειο κυρίως -εκεί υπάρχει το μεγάλο ποσοστό απόρριψης- θα μείνουν εκτός και βεβαίως από το 87,5% των υποψηφίων του γενικού λυκείου που πέρυσι πέρασαν το κατώφλι της τριτοβάθμιας, φέτος το ποσοστό αυτό θα κατέλθει στο 65%», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Και μάλιστα από αυτό το 65%, ένα 20% θα έχει περιορισμένες ουσιαστικά επιλογές μέσα στο μηχανογραφικό δελτίο. Θα βρει δηλαδή μπροστά του ένα μηχανογραφικό δελτίο το οποίο θα του δίνει περιφερειακές ίσως και λίγες επιλογές».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζητέγας σημειώνει ακόμα πως διαφαίνεται ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι το οποίο, όπως λέει, το επισημαίνει και η ανακοίνωση των πρυτάνεων και «όλο αυτό θα απαιτήσει μια διαχείριση». «Ο τρόπος με τον οποίο δηλώθηκε ο κατώτατος συντελεστής από πολλά τμήματα, ακόμα και των κεντρικών πανεπιστημίων, είναι φανερό ότι θα αφήσει κενές θέσεις και σε πολλά κεντρικά πανεπιστήμια, δεν είναι δηλαδή μόνο τα περιφερειακά πανεπιστήμια», τονίζει και συνεχίζει:

«Αυτό επαυξάνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των παιδιών που θα μείνουν εκτός του πρώτου μηχανογραφικού και θα υποχρεωθούν να κάνουν το δεύτερο μηχανογραφικό για τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης είτε θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν άλλες λύσεις».

Υπενθυμίζεται πως φέτος οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν δύο μηχανογραφικά δελτία, ένα για την είσοδο σε ΑΕΙ, και ένα παράλληλο για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.. Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο, η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνεται έως την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Όπως λέει ο κ. Χατζητέγας, «η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση, απλώς όμως τα παιδιά θα έχουν σαφέστατα περιορισμένες επιλογές» κάτι το οποίο χαρακτηρίζει «εντελώς αναίτιο» για του υποψηφίους, οι οποίοι θα έχουν πάνω από 10.000 μόρια, δηλαδή πάνω από το βαθμολογικό όριο, να μην μπορούν να περάσουν σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Κλείνοντας, ο κ.Χατζητέγας κάνει λόγο για «ατυχή διαχείριση που γίνεται σε βάρος των υποψηφίων», οι οποίοι, όπως λέει, «καλούνται να πληρώσουν την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Κάνει ακόμα λόγο και για «ηθικό πρόσημο» γιατί «όλα αυτά έγιναν γνωστά τον Γενάρη μήνα, δηλαδή ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία των υποψηφίων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται για πολλά χρόνια και είναι πολύ άσχημο να αλλάζει κανένας τους κανόνες ενος διαγωνισμού εν μέσω της χρονιάς».

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις που να αξιολογούν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων. Είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης. Θα μπορούσαμε λοιπόν να προφυλάξουμε την είσοδο στο πανεπιστήμιο των αδιάφορων και των αδιάβαστων υποψηφίων, αλλά αυτή τη στιγμή, πάρα πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν δουλέψει και έχουν προσπαθήσει, θα βρεθούν αναίτια εκτός», καταλήγει.