«Πάγωσε» η Μύκονος μετά το μίνι lockdown - Πολιτική κόντρα με φόντο τις ανησυχίες για τον τουρισμό
Ανανεώθηκε:
Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 20:53
Πολιτική αντιπαράθεση, μούδιασμα στον επιχειρηματικό κόσμο και σοβαρό προβληματισμό για την επίπτωση στον τουρισμό, πυροδοτούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο υπό το φως της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στη Μύκονο επέφερε την επιβολή του πρώτου τοπικού lockdown σε νησιωτικό προορισμό εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με την επιβολή μεταμεσονύχτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας (01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί) και την απαγόρευση της μουσικής καθ' όλο το 24ωρο.
Τα μέτρα -που βάζουν τέλος στα πάρτι που διοργανώνονταν στο νησί σε ιδιωτικούς, μη επαγγελματικούς χώρους και επιφέρουν πολύ υψηλά πρόστιμα- έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή με ισχύ έως τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ωστόσο στο μεσοδιάστημα θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει αγγίξει το 248% την τελευταία εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα ανησυχία εγείρει η επιδημιολογική εικόνα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου που βρίσκονται επίσης σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.
Συνεπώς, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, εάν δεν σταθεροποιηθεί το επιδημιολογικό φορτίο.
Αντιδήμαρχος Μυκόνου στο CNN Greece: Λάθος τα ταξίδια για ανεμβολίαστους
Το μίνι lockdown έχει «παγώσει» ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, καθώς και ξενοδόχους, αλλά και εργαζόμενους στη Μύκονο, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
Μιλώντας στο CNN Greece, ο αντιδήμαρχος Μυκόνου, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, επισήμανε πως στον «πυρήνα» του ζητήματος βρίσκεται το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν επιτραπεί τα ταξίδια αναψυχής για ανεμβολίαστους τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν θα έπρεπε να δέχεται η Ελλάδα ανεμβολίαστους» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «ανεύθυνη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, τις επιχειρήσεις, και την οικονομική επιβίωση του άλλου», και τονίζοντας πως «είναι καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παράνομα πάρτι, λέγοντας πως με καθυστέρηση η κυβέρνηση εισάκουσε το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών να επιβληθούν χρηματικές ποινές και μέτρα για αυτά τα πάρτι και τις συναθροίσεις σε βίλες, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν γίνονται έλεγχοι.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα ότι τα ποσοστά των νοσούντων που παρουσιάζονται στη Μύκονο ποσοστιαία είναι πλασματικά, καθώς, όπως ανέφερε, στο νησί συγκεντρώνονται και καταγράφονται όλοι οι αριθμοί των αφιχθέντων ή όσων πρόκειται να αναχωρήσουν από όλες τις Κυκλάδες από το διεθνές αεροδρόμιο. Επ' αυτού τόνισε ότι τα κρούσματα πρέπει να καταγράφονται στον προορισμό όπου πραγματοποίησαν τις διακοπές τους.
«Η Μύκονος και οι Μυκονιάτες και όλοι οι επιχειρηματίες στο νησί έχουν σεβαστεί απόλυτα όλες τις κυβερνητικές επιταγές. Ήμασταν το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών» επισήμανε σχετικά με την επιβολή των μέτρων, λέγοντας ότι το νησί δεν μπορεί να κλείσει για τους ανεμβολίαστους.
Αποτυπώνοντας την εικόνα μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων, ο κ. Ατζαμόγλου ανέφερε πως επικρατεί αναστάτωση διότι τα μέτρα δεν αγγίζουν μόνο τους επιχειρηματίες, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους της εστίασης και τις διασκέδασης που δεν θα συγκεντρώσουν τα προς το ζην για ένα δύσκολο οικονομικά χειμώνα που έρχεται.
Δήμαρχος Μυκόνου: Άδικη απόφαση - Να ανακληθεί
Για «αστοχία» και «αδικία» κάνει λόγο από πλευράς του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφερόμενος στην επιβολή των έκτακτων μέτρων, λέγοντας πως πρόκειται για «ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να διορωθεί άμεσα».
«Η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια, η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» επισημαίνει ο κ. Κουκάς σε μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook.
«Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κουκάς υπογραμμίζει ότι η Μύκονος είναι από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό, και σημειώνει, όπως και ο Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, την παράμετρο ότι πολλά τεστ στο νησί γίνονται σε επισκέπτες που δεν διέμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.
Αιφνιδιασμένος με τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στο νησί εμφανίστηκε ταυτόχρονα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυκόνου, Αλέξανδρος Κουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν το περιμέναμε. Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό ολοσχερώς» δήλωσε επισημαίνοντας πως το νησί φιλοξενεί 20.000 άτομα, και εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση πέραν της 26ης Ιουλίου.
«Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο οι 4 είναι κρούσματα»
Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ξενοδόχος στη Μύκονο, δήλωσε την ίδια στιγμή μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 ότι ο τρόπος διασκέδασης ήταν ανεξέλεγκτος σε παραλίες, στην πόλη, στα σπίτια και στα σκάφη, και τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν ορατή η κλιμάκωση των κρουσμάτων στο νησί.
Η επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της Μυκόνου καταγράφηκε και στα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου στην περιφερειακή ενότητα Μύκονου είναι 37· χθες, Παρασκευή, είχαν καταγραφεί 40 κρούσματα, ενώ συνολικά την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε.
Αποτυπώνοντας την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στο νησί και για να γίνει κατανοητή η κλίμακα της διασποράς, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Δημήτρης Τζανάκης, εξήγησε μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:
«Εάν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα τέσσερα θα είναι ενεργά κρούσματα».
Παράλληλα, επισήμανε πως η Μύκονος «βαδίζει» με τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, το Ρέθυμνο Κρήτης.
Πολιτική σύγκρουση με φόντο τα μέτρα και τον τουρισμό
«Πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας» της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί της Μυκόνου, λέγοντας ότι το lockdown «στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας».
«Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Σε σκληρό τόνο ήλθε η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία χαρακτήρισε «κατά συρροήν ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό».
«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει. Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση» επισήμανε η κ. Πελώνη σε ανακοίνωσή της.
«Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων», συμπληρώνει στη δήλωσή της.
«Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγελε την κυβέρνηση για ολιγωρία», καταλήγει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωσή του ζητώντας εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση «αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα» στη Μύκονο.
«Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα» υπογραμμίζει.
Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας - Τέλος η μουσική
Εξαιτίας της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η κυβέρνηση προχώρησε από σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου, στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της» καταλήγει ο Νίκος Χαρδαλιάς.