ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - AEI: Σχέδιο για εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστήμια

Κορωνοϊός - AEI: Σχέδιο για εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστήμια
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ως απόλυτη προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την επιστροφή των μαθητών - φοιτητών στις σχολικές ή πανεπιστημιακές αίθουσες και στην δια ζώσης εκπαίδευση, εξετάζοντας για το σκοπό αυτό, διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Μία από αυτές, όπως τόνισε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,, είναι να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστημιακά κάμπους.

Συγκγκεριμένα, όπως είπε η υπ. Παιδείας, όπως είπε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα εισηγηθεί να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα κάμπους των ΑΕΙ για να εμβολιάζονται επί τόπου οι φοιτητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεραμέως, θα παρουσιάσει την σχετική πρόταση στη σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο, στην οποία θα παραστεί. Οι πρυτανικές αρχές έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού των φοιτητών και των καθηγητών για να ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος με ασφάλεια.

Την ίδια πρόταση θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση στην επιτροπή των ειδικών.

«Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία για την έναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο»

«Aπόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε από τον Σεπτέμβριο στην δια ζώσης εκπαίδευση. Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εργαλεία που θα το διασφαλίσουν αυτό. Το πρώτο και κυριότερο είναι το εμβόλιο, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως το self test και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» ανέφερε επίσης, η υπουργός μιλώντας στον Ant1 και επανέλαβε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπερόπλο είναι το εμβόλιο». Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17, λέγοντας πως κλείστηκαν ήδη κάποιες χιλιάδες ραντεβού, οπότε είναι και αυτό ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως είπε ότι και σε αυτό το πεδίο «είναι απόλυτη προτεραιότητα η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση».

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, είπε πως «περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, ωστόσο δεν φθάνει, χρειαζόμαστε και άλλους εμβολιασμούς, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το όπλο κατά της πανδημίας», ενώ δεν απάντησε σαφώς στο ερώτημα περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η κ. Κεραμέως είπε: «Η ελάχιστη, η κατώτερη βάση ανά επιστημονικό πεδίο είναι γύρω στο 9 ή στο 10. Το κάθε Πανεπιστήμιο όρισε τον συντελεστή του. Η ελάχιστη βάση ορίζεται από τον βαθμό των υποψηφίων σε συνδυασμό με τον συντελεστή που επέλεξε κάθε Πανεπιστήμιο. Η ελάχιστη βάση είναι ανά σχολή και ανά τμήμα, είναι ένα σύνθετο σύστημα. Θα βγει την επόμενη εβδομάδα η ελάχιστη βάση ανά τμήμα και σας θυμίζω ότι θέλουμε αποφοίτους, όχι εισαχθέντες».

«Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουν τα παιδιά μας φοιτητές, αλλά να αποφοιτήσουν. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την μείωση των εισαχθέντων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «έχουμε 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρσι, που κρίθηκε ότι δεν πληρούν ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό. Το μηχανογραφικό για πρώτη φορά θα είναι διπλό για την δήλωση Σχολών για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια ΙΕΚ. Μέχρι 27.000 παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε δημόσια ΙΕΚ και σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας».

Για τις αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «θα πάνε σε νηπιαγωγεία τα παιδιά από 4 ετών σε όλη την Ελλάδα. Από το νηπιαγωγείο θα γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά, αλλά και μια σειρά από δεξιότητες, από ρομποτική μέχρι επαγγελματικό προσανατολισμό, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχουν διπλασιαστεί τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη την χώρα, ξεκινούν τα πρώτα πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια και γίνονται 11.700 μόνιμοι διορισμοί, οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση εδώ και 12 χρόνια».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την στάση πολλών ιερωμένων κατά του εμβολιασμού, είπε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία ξεκίνησε πειθαρχικές διαδικασίες κατά αρνητών, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει».